Meer dan een derde van jongeren voelt zich niet goed in zijn vel

Meer dan een derde van jongeren voelt zich niet goed in zijn vel

Foto: Hollandse Hoogte

Ruim 37 procent van de jongeren voelt zich slecht, in die mate dat het hun functioneren belemmert. Dat blijkt uit een online bevraging bij meer dan 1.100 14- tot 25-jarigen door de Vlaamse Jeugdraad. Van de respondenten gaf ook 60 procent aan het gevoel te hebben niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen. “Alarmerende resultaten”, luidt het.

De voornaamste redenen waarom jongeren niet goed in hun vel zitten, zijn problemen op school en problemen thuis. Daarnaast worden onder meer vaak het verlies van dierbaren en financiële problemen aangehaald. “Een grote groep jongeren, bijna 40 procent, weet echter zelf niet waar het aan ligt”, klinkt het.

De bevraging peilde ook naar hoe jongeren omgaan met problemen. Van de respondenten gaf twee derde aan dat ze met problemen bij vrienden terecht kunnen en gaf de helft aan het met hun ouders te kunnen bespreken. Toch wil het overgrote deel van hen (80 procent) anderen zo weinig mogelijk met hun problemen belasten. Opvallend is ook dat 70 procent aangeeft dat muziek helpt.

De drempel naar professionele hulp blijft nog groot. De huisdokter wordt haast nooit als hulplijn ingeschakeld en bijna 10 procent van de jongeren denkt bij niemand terecht te kunnen met zijn problemen. Van de 37 procent die aangaf zich niet goed te voelen, zocht slechts 29 procent professionele hulp.

“De werkgroep Psychisch Welzijn van de Vlaamse Jeugdraad gaat in het najaar focusgesprekken houden met jongeren in navolging van deze bevraging. We gaan met de resultaten dan aan de slag om concrete aanbevelingen voor het beleid op Vlaams, federaal en Europees niveau te formuleren”, zegt voorzitter Nozizwe Dube.

(nkdr)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees