ISIS verhandelt duizenden vrouwen als seksslaven via Facebook en Whatsapp

ISIS verhandelt duizenden vrouwen als seksslaven via Facebook en Whatsapp

Lamiya Aji Bashar Foto: AP

“Maagd. Mooi. 12 jaar oud...De prijs heeft intussen een bedrag van 12.500 dollar bereikt; ze zal snel verkocht worden.” Het is een van de vele advertenties die ISIS via sociale media verspreidt om seksslavinnen te verhandelen.

ISIS verliest steeds meer terrein, maar tegelijk verstevigt de terreurgroep zijn grip op de naar schatting 3.000 vrouwen en meisjes die als seksslaaf gevangen worden gehouden. ISIS verkoopt de vrouwen als vee via onder andere Facebook, Whatsapp en Telegram (een sociale media-website die vooral in het Midden-Oosten populair is, red.) en gedeelde databases; daarop staan al de vrouwen geregistreerd met foto’s en staat ook bij wie hun ‘eigenaars’ zijn, om te vermijden dat de vrouwen kunnen ontsnappen of kunnen ontkomen wanneer ze gecontroleerd worden.

Zowel Facebook als WhatsApp gebruiken een soort van encryptie om de privacy van gebruikers te beschermen. Daardoor kunnen ze geen toegang krijgen tot de inhoud van wat gebruikers naar elkaar posten. “Maar we zijn vastbesloten om misbruik van onze app te voorkomen. We hanteren een zero-tolerance voor dit soort gedrag. Wanneer er bewijs is van dergelijk gebruik van onze toepassingen, worden die accounts uitgeschakeld”, zegt WhatsApp-woordvoerder Matt Steinfeld aan persbureau AP.

Landmijn

Een van de vrouwen die eerst verhandeld werden, maar toch konden ontsnappen, is Lamiya Aji Bashar. De jonge vrouw probeerde al vier keer uit de handen van haar ontvoerders te geraken, maar pas de vijfde keer lukte dat ook. Terwijl een groep ISIS-strijders haar, een meisje van 8 en een vrouw van 20 achtervolgden, liepen ze richting door de overheid gecontroleerd gebied. Maar net op de grens tussen die twee gebieden, ontplofte er een landmijn: de 8-jarige Almas en de 20-jarige Katherine overleefden de ontploffing niet. Lamiya zelf raakte zwaar verminkt. Lamiya is sindsdien blind aan één oog. In haar gezicht draagt ze nog de littekens van de scherven van de bom die haar gelaat doorboorden en verbrandden. “Maar ik ben kunnen ontsnappen, dankzij God. Ik ben weggeraakt van die ongelovigen”, zo vertelde de 18-jarige Lamiya aan AP. “Zelfs als ik mijn beide ogen zou zijn kwijtgeraakt, zou het het waard zijn geweest, want ik heb hen overleefd.” Lamiya vertelt hoe ze door meerdere strijders werd misbruikt, ze werd van de ene strijder doorgegeven aan de andere. Allemaal sloegen en mishandelden ze haar.

ISIS verhandelt duizenden vrouwen als seksslaven via Facebook en Whatsapp
Lamiya Aji Bashar Foto: AP

De eerste ‘eigenaar’ van Lamiya was een commandant van ISIS. Daarna werd ze verkocht aan een extremist in Mosul. Niet veel later werd ze opnieuw verkocht, dit keer aan een bommenmaker. Lamiya werd gedwongen om ook bommengordels en autobommen te maken. Uiteindelijk kwam ze terecht bij een ISIS-dokter, die het hoofd was van een plaatselijk hospitaal. Ook hij mishandelde haar. Het is uit zijn handen dat ze is kunnen ontsnappen.

Maar Mayada, de 9-jarige zus van Lamiya, is nog steeds gevangen. Lamiya weet niet waar. Vijf andere zussen konden wél ontsnappen en werden intussen opgevangen in Duitsland.

Gevangen in augustus 2014

Veel van die seksslavinnen zijn Yazidi-vrouwen en -kinderen die in augustus 2014 gevangen werden genomen toen ISIS hun dorpen in het noorden van Irak binnenviel. Sinds dan hebben Arabische en Koerdische smokkelaars gemiddeld 134 vrouwen per maand kunnen bevrijden. Maar sinds mei ivan dit jaar s ISIS erin geslaagd dat aantal terug te brengen tot 39, aldus de regionale overheid van Kurdistan. Mensen die proberen de vrouwen te redden en betrapt worden, worden zonder pardon gedood. Bovendien gaat ISIS gericht op zoek naar de smokkelaars die de vrouwen proberen te redden. En ook de fondsen waarmee familieleden hun vrouwen en kinderen proberen terug te ‘kopen’, raken stilaan op. Gevreesd wordt dat veel vrouwen niet meer gered kunnen worden en dat ze nooit meer worden teruggevonden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees