Fit & Gezond

Waarom mannen hun portefeuille beter niet in hun achterzak kunnen stoppen

Waarom mannen hun portefeuille beter niet in hun achterzak kunnen stoppen

Foto: Shutterstock

Mannen, voor één keer hebben jullie gelijk: de grootte van de bobbel in je broek speelt echt een rol. Tenminste als het gaat over jullie portefeuilles. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat het allesbehalve gezond is om te gaan neerzitten met een dikke portefeuille in je achterzak.

Stuart McGill, een Canadese professor aan de Universiteit van Waterloo die zich gespecialiseerd heeft in de biomechanica van de wervelkolom, heeft ontdekt dat de reden dat steeds meer mannen rugpijn krijgen, simpelweg de portefeuille in hun achterzak is. Een achterzak mag dan handig zijn om alles in weg te stoppen, de verdikking onder je kont maakt ook dat je wervelkolom niet langer recht is. “Door op je portefeuille te gaan zitten, kantelt je bekken naar één kant. Dat maakt dat er meer druk komt op de ene kant van je wervelkolom. In plaats van rechtop te zitten, maak je eigenlijk een kommetje van je onderrug”, klinkt het. Het is een beetje alsof je een voet onder je achterwerk zou stoppen, iets wat ook bijzonder ongezond is voor je rug.

Bovendien kan door het manoeuvre een heupzenuw ook gekneld raken tussen je portefeuille en je heupgewricht, waardoor je uitstralingspijn kan krijgen tot in je benen. Je portefeuille verbannen naar je broekzakken vooraan heeft overigens geen zin. Daar kan een verdikking eveneens tot pijn leiden. De enige optie? Je portefeuille tijdens bureauwerk of tijdens het autorijden uit je broek halen. Of voortaan enkel betalen met bankkaart...

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees