Atleet Koen Naert (26) stoomt zich in Verenigde Staten klaar voor olympische marathon in Rio

“Ik wil weer boven mezelf uitstijgen”

Roeselare -

Atleet Koen Naert legt vanaf vandaag in de Verenigde Staten de laatste hand aan zijn voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio. “Ik ben blij dat ik op zo'n jonge leeftijd de stap naar de marathon heb gezet”, zegt de 26-jarige Roeselarenaar die nu in Oostkamp woont.

Koen Naert verbaasde vorig jaar met zijn zevende plaats in de marathon van Berlijn. Hij was er de beste Europeaan tussen het Afrikaanse geweld. Slechts drie Belgen liepen ooit sneller dan zijn 2u10’31”. Hij deed drie volle minuten beter dan tijdens zijn debuutmarathon in Hamburg, waar hij de olympische limiet liep. Dat er nog rek op zit, is duidelijk. Rio de Janeiro zal pas zijn derde marathon zijn. Het was zijn trainer Van Paemel die Naert liet proeven van de marathon. “Die switch is een zegen voor mijn loopbaan. Uit testen bleek dat ik aanleg had en mijn trainer wilde niet meer wachten om de overstap te maken. Vroeger bleven atleten langer zweren bij de 5.000m en 10.000m.”

Transcendente meditatie

Door een breuk van het heiligbeen kende Naert een lichtjes verstoorde voorbereiding, maar hij vertrok gisteren toch op stage naar de Verenigde Staten vanwaar hij binnen enkele weken rechtstreeks doorreist naar Brazilië. “Ik heb nooit getwijfeld. In korte tijd had ik weer een hoog niveau te pakken. Ik zit perfect op schema. In de Verenigde Staten kan ik op grote hoogte verder bouwen. Vorig jaar tekende ik er al present met een reeks goede marathonlopers. Ik ben er niet alleen een betere atleet geworden, ook op mentaal vlak heb ik er heel wat opgestoken. Dankzij transcendente meditatie ben ik minder gevoelig voor kritiek en kan ik sereen toeleven naar een topevenement. Ik sta positief in het leven. Dat is een belangrijk aspect voor een sportman. Een of twee keer per jaar kan ik boven mezelf uitstijgen. Mentaal sta ik sterk. Ik besef dat het olympische gebeuren indruk zal maken op mij, maar ik zal nuchter blijven. Voor mij zal de lange uithuizigheid allicht nog het moeilijkste punt zijn.”

Naert, getrouwd en als verpleger verbonden aan het Brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek bij Brussel, kan zich al een goed beeld vormen van de olympische marathon. “Door de speciale weersomstandigheden zal het geen al te snelle race worden. Goed indelen wordt de boodschap. Ik moet slim lopen en overschot houden voor het slot. Op die manier zal ik nog een pak tegenstanders kunnen passeren. De Oost-Afrikanen staan ervoor bekend om onstuimig te lopen. Ik zal alleszins goed voorbereid aan de start komen. Na mijn hoogtestage in de Verenigde Staten zal ik twee weken voor mijn wedstrijd aankomen in Brazilië. Ideaal om me aan te passen aan de warmte en de hoge luchtvochtigheid. Aan de Bakala Academy bij professor Hespel heb ik een test gedaan waarbij de omstandigheden die van Rio benaderden. Het was enorm zwaar. Een shock, zeg maar. Gewenning aan de extreme klimatologische omstandigheden is cruciaal.”

Tokio 2020 ultieme doel

“Een plaats vooropstellen doe ik liever niet”, besluit Koen Naert. “Tiende, twintigste, dertigste: ik weet niet waar mijn limiet ligt. Ik wil er gewoon het maximum uithalen. Rio is voor mij geen eindpunt, wel integendeel. De Olympiade van Tokio 2020 moet het hoogtepunt van mijn loopbaan worden. Dan zal ik fysiek op mijn top zijn en ook een pak ervaring hebben. Nu is dat nog niet zo. Ik zit op het juiste spoor maar heb nog enkele tussenstappen te nemen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio