Tienkamper Van Alphen staakt strijd op EK en moet kruis maken over Spelen: "Fier dat ik tienkamp op Belgische kaart heb gezet"

Tienkamper Van Alphen staakt strijd op EK en moet kruis maken over Spelen: "Fier dat ik tienkamp op Belgische kaart heb gezet"

Foto: Jasper Jacobs/belga

Op het EK atletiek staakt Hans van Alphen de strijd bij aanvang van dag twee in de tienkamp. Hij heeft te veel pijn in zijn bekken. Het nummer vier van de Olympische Spelen van Londen mist zo ook deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Ook Niels Pittomvils mag een kruis maken over de Spelen: hij kwam ten val op de 110 meter horden en mag een goed klassement bijgevolg vergeten.

Van Alphen kwam donderdag niet meer in actie op de tweede dag van de tienkamp op het EK atletiek in Amsterdam. Dat heeft de Vlaamse Atletiekliga (VAL) bevestigd. Van Alphen, de nummer vier van de Olympische tienkamp in Londen, mist zo ook de kans om zich voor de Spelen van Rio te plaatsen.

Van Alphen stond na vijf van de tien onderdelen van de tienkamp in Amsterdam op de dertiende plaats (3.993 punten). Hij had de eerste dag goed verteerd, maar donderdagochtend had hij te veel last van een blessure aan het bekken. Van Alphen deed nog een test, maar die overtuigde hem niet en hij besloot niet meer te starten.

Van Alphen hoopte zich in Amsterdam te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus). Het minimum bedraagt 8.100 punten. "Alles gedaan om de pijn draaglijk te maken in mijn bekkenregio. Het mocht niet baten. Gedaan EK. Weg Rio. Later meer. Nu wil ik even 'rust'", tweette een duidelijk ontgoochelde Van Alphen al.

"Fier dat ik tienkamp op Belgische kaart heb gezet"

"Ik had er een goed oog in, niet om een medaille te pakken, maar wel om een goede score te behalen", aldus Van Alphen. Tijdens de 400 meter, het vijfde en laatste onderdeel van de eerste dag, kreeg hij last. "De dokter gaf me pijnstillers, maar toen ik vanochtend opstond, wist ik dat het niet zou gaan. Ik heb bij het bewegen pijn ter hoogte van mijn bekken. We hebben er alles aan gedaan om de pijn te bestrijden, ik kreeg twee infiltraties, maar ik had geen andere keuze dan de handdoek te gooien."

"Ik ben fier dat ik de tienkamp in België op de kaart heb kunnen zetten", blikte de 34-jarige Antwerpenaar al een beetje terug op zijn carrière. Van Alphen had gehoopt zijn carrière af te sluiten in Rio, nadat hij vier jaar geleden op de Spelen in Londen op de vierde plaats was geëindigd. Nu hoopt hij fit te zijn voor de Décastar van Talence, in Frankrijk, die plaatsvindt op 17 en 18 september. De Antwerpenaar won er in 2012. Mogelijk wordt dat de laatste tienkamp uit zijn carrière.

Corrigeer