Tanken op reis: het kan veel goedkoper

Tanken op reis: het kan veel goedkoper

Foto: ss

Het stoppen bij een tankstation buiten de snelweg loont vrijwel altijd. Vooral in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland kunnen vakantiegangers geld besparen door van de snelweg af te gaan om te tanken en een consumptie te nuttigen. Maar Luxemburg blijft het goedkoopst.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde steekproef van ANWB Kampioen. Het blad van de Nederlandse mobiliteitsorganisatie stuurde een medewerker langs 150 tankstations in negen vakantielanden. De ANWB berekende van ruim honderd tankstations een totaalprijs van een volle tank (40 liter benzine) plus een paar snacks.

En wat blijkt? De verschillen tussen de landen zijn groot. Zo was het duurste pompstation in Italië 35,50 euro duurder dan het goedkoopste in Luxemburg. Maar ook binnen één land lopen de verschillen hoog op. Het prijsverschil van een liter brandstof tussen de duurste en de goedkoopste pomp liep in Frankrijk op tot 21 cent, 26 cent in Duitsland en 37 cent in Italië.

Snacks en drankjes zijn sowieso altijd veel goedkoper buiten de snelweg. Zo noteerde de ANWB-medewerker 4,95 euro voor een cappuccino in Zwitserland en 5,49 euro voor een doos Pringles in Oostenrijk.

Luxemburg het goedkoopst, Italië het duurst

Tanken op reis: het kan veel goedkoper
Foto: ss

De Nederlandse organisatie stelde vast dat in ons land de verschillen miniem zijn tussen pompen langs of buiten de snelweg. Ook in Luxemburg maakt het niet veel uit waar je gaat tanken, maar daar zijn de brandstofprijzen sowieso heel scherp. Het blijft dus de moeite om in het kleine landje te stoppen op doortocht naar het zuiden. Diesel is er bijvoorbeeld nog steeds bijna 30 cent per liter goedkoper dan in buurland Frankrijk.

In Frankrijk stelde de ANWB vast dat het tijdrovend is om naast de snelwegen op zoek te gaan naar goedkopere pompen. Bovendien is het niet handig, omdat je vaak via tolpoortjes de snelweg moet verlaten. Tankstations van grote supermarktketens liggen wel vaak net aan een afslag en zijn opmerkelijk voordeliger: tot 20 cent per liter. Bovendien kan je er in de megasupermakten goedkoop proviand inslaan. Tank ook niet in Frankrijk als je bijna in Spanje bent, dat maakt voor diesel ongeveer 15 cent per liter verschil uit.

In Italië en Spanje beland je naast de snelwegen vaak in kleine stationnetjes met een beperkt shoppingaanbod. Wel zijn de prijzen er de omweg waard: het is er zo goed als altijd goedkoper dan in de stations naast de snelweg. Voor je Italië binnenrijdt, doe je er goed aan in eender welk ander buurland te tanken: de ANWB vond de allerduurste pompen in het land van de laars

In de Duitstalige landen zijn de tankstations naast de snelwegen bijzonder prijzig, dus loont het altijd de moeite om af te wijken. In Zwitersland en Oostenrijk betaal je je bovendien blauw aan een versnapering. In Duitsland vind je naast de snelwegen de zogenaamde Raststätten, maar net aan de afslagen de Autohofen. Daar kan je vrijwel altijd goedkoper tanken.

Top 5 goedkoopste tankstations

  1. Luxemburg buiten de snelweg
  2. Luxemburg aan de snelweg
  3. Spanje buiten de snelweg
  4. Oostenrijk buiten de snelweg
  5. Duitsland buiten de snelweg

Top 5 duurste tankstations

  1. Italië aan de snelweg
  2. Zwitserland aan de snelweg
  3. Nederland aan de snelweg
  4. Zwitserland buiten de snelweg
  5. Italië buiten de snelweg
Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees