Sterbini overleeft vroege vlucht in Ronde van Oostenrijk

Sterbini overleeft vroege vlucht in Ronde van Oostenrijk

Simone Sterbini (archiefbeeld) Foto: rr

De Italiaan Simone Sterbini (Bardiani-CSF) heeft donderdag de vijfde etappe van de Ronde van Oostenrijk (2.1) gewonnen. Na 147,3 kilometer tussen Millstatt en Dobratsch was hij bovenop een klim van eerste categorie de beste klimmer van een vroege vlucht. De Tsjech Jan Hirt (CCC-Sprandi-Polkowice) blijft leider.

Voor de tweede dag op rij werd in de Ronde van Oostenrijk bovenop een stevige Alpenklim gefinisht. In de vlakke aanloop naar de slotklim richting Dobratsch kregen acht vluchters meer dan zes minuten vrijgeleide van de Polen van CCC-Sprandi-Polkowice, de ploeg van de Tsjechische leider Jan Hirt. Niemand van de acht vluchters had de Belgische nationaliteit of vormde enige bedreiging voor het algemene klassement.

Terwijl de kopgroep op de slotklim verbrokkelde, trok in de achtervolging het Belgische Wanty-Groupe Gobert het tempo omhoog. Frederik Backaert en co konden echter niet verhinderen dat de Italiaan Simone Sterbini, de beste klimmer voorin, tien kilometer voor de finish nog een voorsprong had van 2:40 op het peloton met de gele trui. Vijf kilometer verder was die kloof nog steeds niet verkleind. Ondanks enkele prikken in de achtergrond hield Sterbini stand tot de streep in Dobratsch, waar de voormalige Italiaanse beloftekampioen op zijn 22ste zijn eerste profzege mocht vieren.

De rest van de vroege vlucht werd gegrepen in de laatste kilometers. De Spanjaard David Belda (Team Roth) werd tweede, de Oostenrijker Markus Eibegger (Team Felbermayr-Simplon Wels) derde. Jan Hirt had aan een zevende plek genoeg om zijn gele trui te behouden. Eerste Belg in de daguitslag werd de Waal Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert) op een dertiende plek. Dit weekend verlaat de Ronde van Oostenrijk de hoge Alpentoppen. De rit van zaterdag is 195 kilometer lang en gaat van Graz naar Stegersbach.

Corrigeer