De rit van vrijdag: een eerste test

De rit van vrijdag: een eerste test

Foto: letour

De zevende etappe van deze Tour de France belooft een eerste echte test te worden. De rit van L'Isle-Jourdain naar Lac de Payolle is 162,5 kilometer lang en leidt het peloton de Pyreneeën in maar telt slechts twee cols. De Côte de Capvern van vierde categorie op 45,5 km van de streep is slechts een opwarmertje voor de Col d'Aspin in het slot, de eerste col van eerste categorie in deze Tour.

"Een ambetante test voor de rasklimmers", oordeelt ex-winnaar en berggeit Lucien Van Impe. "Na een hele week lang op de buitenplaat te hebben gereden, moeten ze ineens terugschakelen naar het kleine verzet. Om goed te kunnen klimmen, moet je dat dagelijks kunnen onderhouden. Mannen zoals Quintana en zeker de gehavende Contador zullen hier rondrijden met zere poten: zij zullen niet aanvallen en hopen dat ze zonder kleerscheuren de aankomst bereiken."

Team Sky en Chris Froome hebben de voorbije jjaren van de eerste bergrit een baken gemaakt. "Zij zullen op de Col d'Aspin een eerste mokerslag willen uitdelen", weet ook Van Impe. "Het is een tempocol met een constant klimpercentage en weinig haarspeldbochten. Ideaal dus voor de klimtrein van Team Sky."

Na de top volgt echter nog een snelle en steile afdaling van zeven kilometer. "Op het lijf geschreven van de waaghalzen", besluit Van Impe.  

Volg de etappe hier LIVE van start tot finish.

Corrigeer