Geen elfde Wimbledon-finale voor Roger Federer: Murray neemt het op tegen Raonic

Geen elfde Wimbledon-finale voor Roger Federer: Murray neemt het op tegen Raonic

Foto: AFP

Geen elfde Wimbledonfinale voor Roger Federer (ATP-3. De Zwitserse tennislegende verloor vrijdagnamiddag in de halve finale van het Canadese opslagkanon Milos Raonic (ATP-7) in vijf sets: 6-3, 6-7, 4-6, 7-6 en 6-3. Milos Raonic gaat voor het eerst naar de finale van Wimbledon. Daarin neemt hij het op tegen Andy Murray. Die kende in zijn halve finale geen enkel probleem met Tomas Berdych.

Op Centre Court stond Roger Federer vandaag in de eerste halve finale oog in oog met het Canadese opslagkanon Milos Raonic.

Geen elfde Wimbledon-finale voor Roger Federer: Murray neemt het op tegen Raonic
Milos Raonic Foto: AFP

Diens krachtige servicegames bleken in de eerste set te zwaar voor de oude meester, en toen Raonic in het vierde game ook door de opslag van Federer brak, had de Canadees de set vervolgens maar voor het uitserveren. Met succes: 6-3.

Maar Federer toonde in de kwartfinale met zijn miraculeuze ontsnapping tegen Marin Cilic dat hij nog niet versleten is. De Zwitser kreeg in de tweede set vier setpunten bij 5-4, maar kon die niet verzilveren. Dan maar via de tiebreak, aldus Federer: na een dubbele servicefout van Raonic hing hij de bordjes weer gelijk. En Federer ging in de derde set door op zijn elan. De FedExpress stond op de rails en stoomde door naar 6-4-setwinst. Federer leek de buit binnen te hebben, maar begon opnieuw te twijfelen in de vierde set. Roanic serveerde opnieuw uitstekend en bracht Federer aan het wankelen. Na een spannende vierde set trok de Canadees toch aan het langste eind: 7-5. En toen was de veer gebroken bij Federer. Bij 1-1 ging Raonic opnieuw door de opslag van Federer. Een cruciale break want Federer kwam op zijn beurt nooit meer in de buurt van een rebreak. Federer boog het hoofd bij 6-3 in de vijfde set.

Primeur voor Raonic

Voor Federer is dit het eerste verlies ooit in een halve finale op Wimbledon. Hij zal dus voorlopig het record dat hij deelt met Pete Sampras van zeven eindzeges niet verbreken. Milos Raonic, de killer van Goffin in de achtste finale, staat voor het eerst in de finale van een grandslamtoernooi. Op Wimbledon geraakte hij nooit verder dan de halve finale (2014). De Canadees heeft acht ATP-toernooien op zijn palmares. Begin dit jaar was hij al de beste in Brisbane, waar hij Federer in de finale met tweemaal 6-4 versloeg. In Indian Wells en Queen’s, een voorbereidingstoernooi op Wimbledon, was hij runner-up .

Finale tegen Murray

Zondag heet de tegenstander Andy Murray. De Schot kende in zijn halve finale weinig moeite met de Tsjech Tomáš Berdych. Murray maakte het af na drie korte sets: 6-3, 6-3 en 6-3. Door die zege is Murray nu al zeker van deelname aan de ATP World Tour Finals in de O2 Arena in Londen (13-20 november). Dat heeft de ATP vrijdag bevestigd op zijn website.

Murray staat voor de derde keer in de finale op het heilige gras van Londen. In 2012 moest hij de titel nog aan de Zwitser Federer laten, een jaar later werd hij de eerste Britse Wimbledonwinnaar sinds Fred Perry in 1936, door de Serviër Novak Djokovic (ATP-1) in de finale te verslaan. Met ook nog het US Open van 2012, ook na een finale tegen Djokovic, heeft Murray twee Grand Slams op zijn palmares. Liefst acht keer was hij runner-up (vijf keer op het Australian Open en één keer in de andere drie Grand Slams). Dat na vijf verloren finales tegen Djokovic en drie tegen Federer. In zijn elfde grandslamfinale moet hij het voor het eerst niet tegen één van die twee opnemen. Murray heeft 37 ATP-titels op zijn naam. Dit jaar won hij al in Rome en Queen’s.

Murray won de vijf recentste ontmoetingen tegen Raonic, waarvan drie dit seizoen. Hij schakelde Raonic uit in de halve finales van het Australian Open (4-6, 7-5, 6-7, 6-4, 6-2) en in de kwartfinales in Monaco (6-2, 6-0). In Queen’s won hij in de finale van Raonic met 6-7 (5/7), 6-4 en 6-3.

Geen elfde Wimbledon-finale voor Roger Federer: Murray neemt het op tegen Raonic
Foto: AFP
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.