Rechter geeft verenigingen meer vrijheid

Eigen reizen organiseren? Eindelijk mag het

Ze waren met tientallen, de verenigingen die jaren geleden plots onder vuur kwamen te liggen omdat ze “illegaal” skilessen aanboden of buitenlandse sportkampen organiseerden. Zelfs ouderenvereniging Okra werd een reisverbod opgelegd. Nu krijgen ze alsnog gelijk, oordeelt de beroepsrechter na jaren strijd. “Elke vereniging mag zonder vergunning reizen organiseren voor de eigen leden.”

De regels wat je als vereniging wel en niet mocht organiseren, waren vijf jaar geleden nogal troebel. Gevolg: velen speelden zelf voor reisbureau en ­leraars gingen eigenhandig buitenlandse schoolreizen tot in de puntjes uitwerken. Zonder de nodige verzekering of waarborgen, al dan niet in het zwart.

Het was het startsein voor de Vereniging Vlaamse Reis­bureaus (VVR) om de ene na de andere vereniging voor de rechter te slepen. Een poging om ­vermeend zwartwerk tegen te gaan, en vooral ook een zeker monopolie te behouden over wie reizen mocht organiseren. Er kwam ook een Reisdecreet, dat de spelregels veel strenger maakte (maar dat ­intussen alweer werd af­gevoerd).

Procedureslag

Wat volgde, was een echte procedureslag voor verenigingen. Zo mocht ook Okra, dat reizen voor ouderen organiseert, in 2012 plots niet meer doen wat het al jaren deed: zonder de juiste vergunning als een soort touroperator fungeren. Okra heeft dan maar een vergunning als touroperator aangevraagd én gekregen.

Maar meerdere verenigingen en vzw’s hielden aan de kwestie een kater over. Neem nu Pure White Fun, een vzw uit Steenokkerzeel die skimonitoren aan­leverde voor de skireizen van een Limburgse ­hogeschool, maar die plots in zijn voort­bestaan werd bedreigd. “Nochtans stelden Toerisme Vlaanderen en de FOD Economie dat wij niets fout deden”, zegt verantwoordelijke Jo Heymans. “Het was de VVR die de spel­regels wou veranderen en zich daarbij nogal agressief gedroeg.”

Ellende voorbij

Nu, vijf jaar later, heeft een Brusselse beroepsrechter eindelijk een definitief arrest geveld. Daarbij wordt de Vereniging Vlaamse Reisbureaus terug­gefloten en wordt gezegd dat die zelfs helemaal geen gegronde ­reden had om een rechtszaak aan te spannen.

Advocaat Geert Lenssens spreekt van een overwinning voor alle vzw’s waartegen de heksenjacht liep, maar vreest dat intussen veel vrijwilligerswerk en sociaal weefsel is vernietigd. Jo Heymans is een tevreden man nu hij weer mag doen wat plots niet meer mocht. “De laatste jaren hebben veel vrijwilligers onnodig afgehaakt. Nu staat eindelijk zwart op wit dat we niets fout deden.”

De VVR zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees