Ruffoni sprint naar tweede zege in Ronde van Oostenrijk

Ruffoni sprint naar tweede zege in Ronde van Oostenrijk

Foto: AFP

Nicola Ruffoni heeft vrijdag de zesde en voorlaatste rit in de Ronde van Oostenrijk (2.1) gewonnen. De Italiaan van Bardiani-CSF haalde het in de sprint van de Oostenrijker Daniel Auer en de Pool Sylwester Janiszewski. De Tsjech Jan Hirt (CCC Sprandi) begint zaterdag als leider aan de slotrit.

Na twee zware bergritten kregen de renners vrijdag opnieuw een geaccidenteerd parcours voorgeschoteld, maar een col van tweede categorie en een col van derde categorie in de laatste zestig kilometer brachten de klassementsmannen niet in verlegenheid.

De 195,9 kilometer lange etappe van Graz naar Stegersbach werd gekleurd door drie vluchters. Nick van der Lijke, Jevgenij Slunov en Alessandro Vanotti konden zich na een reeks verwoede aanvalspogingen losrukken uit het peloton. Het drietal verzamelde al snel een voorsprong van vier minuten.

In het peloton leidde CCC Sprandi, voor leider Jan Hirt, de dans. De drie vluchters vormden in het klassement geen gevaar voor de koploper en de voorsprong bleef kilometers lang rond de vier minuten schommelen. Op een van de klimmetjes in de finale gooide Van der Lijke zijn medevluchters overboord. De Nederlander begon met een voorsprong van 40 seconden op de twee achtervolgers en een bonus van 2:20 op het peloton aan de laatste 25 kilometer.

Maar die voorsprong bleek niet voldoende. De sprintersploegen roken hun kans en de kloof op de vluchters werd gedicht. In de sprint toonde Ruffoni zich de snelste, voor Auer en Janiszewski. Voor Ruffoni is het zijn tweede zege in deze Ronde van Oostenrijk. Sjoerd van Ginneken en Anthony Turgis vervolledigden de top vijf. Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) was de eerste Belg op de zesde plaats.

De Ronde van Oostenrijk eindigt zaterdag met een 187,8 kilometer lange en relatief vlakke rit van Bad Tatzmannsdorf naar Wenen. Jan Hirt start als leider en zit in poleposition om de rittenkoers te winnen.

Corrigeer