Monitoren zetten kinderen af bij ouders, en werden momenten later door trein gegrepen

De twee jongeren van 17 en 19 jaar die door een trein werden geraakt, zijn overleden. Dat zegt de burgemeester van Ciney. Ze werden door een trein gegrepen toen ze de sporen vlakbij het station overstaken. In de eerste berichten was sprake van scouts, maar nu blijkt het mogelijk over monitoren van een jeugdbeweging te gaan.

Infrabel bevestigt dat de aanrijding heeft plaatsgevonden, maar kan verder niets zeggen over de toestand van de twee jongeren. Volgens de burgemeester van Ciney, waartoe Haversin behoort, zijn de twee jongeren van 17 en 19 jaar overleden.

Eerst werd verteld dat het om twee scouts zou gaan, maar de Franstalige Christelijke Mutualiteit bevestigde vrijdagavond dat de leiders behoorden tot de jongerenbeweging Jeunesse & Santé. Zij staken volgens de RTBF vlakbij het station de sporen over, in plaats van door de tunnel te gaan, en werden daar gegrepen door een trein. De kinderen zagen naar verluidt alles gebeuren en werden nadien opgevangen in het gemeentelijk centrum van Haversin, waar ze psychologische ondersteuning kregen.

"In de eerste plaats gaan onze gedachten uit naar de familie van de slachtoffers van deze tragedie", klinkt het in een mededeling van de Franstalige Christelijke Mutualiteit. "Het is op dit moment bijzonder onvoorzichtig en prematuur om zich uit te spreken over de exacte omstandigheden van dit tragisch ongeval. Foute informatie circuleert, zeggende dat kinderen die door de leiders werden begeleid, op de plaats van het drama aanwezig waren. We kunnen bevestigen dat geen enkel kind op de sporen is geweest", luidt het nog in de mededeling.

De monitoren hadden de kinderen afgezet bij hun ouders, en wilden terugkeren naar hun wagen. In plaats van de tunnel te gebruiken, liepen ze over de sporen, met het fatale gevolg.

“Nu geen morele lessen geven, maar...”

De hulpdiensten werden om 17.20 uur opgeroepen voor een incident op de lijn Brussel-Luxemburg. De jongeren hadden de sporen overgestoken op een “niet toegestaan moment”.

De woordvoerder van Infrabel “wil op dit moment geen morele lessen geven, omdat de gedachten nu vooral naar de familie en geliefden gaan”. Maar hij voegt er wel aan toe: “dit is de reden waarom we campagnes tegen spoorlopen organiseren. Er zijn momenten en plaatsen waarop je de sporen kan oversteken, en er zijn momenten en sporen waarop dat absoluut verboden is, omdat het erg gevaarlijk is.”

Het treinverkeer tussen Ciney en Marloie ligt stil. De 270 passagiers die op de trein zaten toen het ongeval gebeurde, werden met bussen naar hun eindbestemming gebracht.

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees