Riem van domme fan veroorzaakte ingezakte boog, gevallen Yates krijgt witte trui

Riem van domme fan veroorzaakte ingezakte boog, gevallen Yates krijgt witte trui

Foto: BELGA

De finale van de zevende etappe van de Tour de France werd verstoord doordat de boog van de laatste kilometer vlak voor de neus van het peloton neerstortte. Op dat moment was Adam Yates net uit dat peloton ontsnapt. De Brit van Orica-BikeExchange kon de neervallende boog niet meer ontwijken en ging frontaal op zijn gezicht.

Toch was er ook goed nieuws voor de onfortuinelijke Yates. De wedstrijdjury besloot immers om de tijdsverchillen van vlak voor het neervallen van de boog als definitief in de wedstrijduitslag op te nemen. Omdat hij Yates op dat moment zeven seconden voor het peloton uitreed, neemt hij met één seconde voorsprong de witte trui van Julian Alaphilippe over. Yates liep bij zijn valpartij een bloedende kin en een pijnlijke schouder op. 

De beslissing van de wedstrijdjury betekende ook slecht nieuws voor Van Avermaet die op die manier 45 seconden verliest op het peloton. Hij heeft in het algemeen klassement nu een voorsprong van 5'50" op Yates.

Ondertussen is ook bekend geraakt hoe het ongeval met de opblaasboog tot stand kwam. Blijkbaar bleef een onvoorzichtige toeschouwer met zijn riem achter de elektrische kabel van de boog hangen en trok hij op die manier de stroom uit. “We zullen de infrastructuur in de volgende ritten extra beveiligen zodat dit niet meer gebeurt. Het is al 10 à 15 jaar geleden dat zoiets nog is gebeurd”, aldus de Tourorganisatie.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.