Mama

Duimzuigen en nagelbijten hebben een belangrijk voordeel voor je kind

Duimzuigen en nagelbijten hebben een belangrijk voordeel voor je kind

Foto: Shutterstock

Is je kind een duimzuiger of nagelbijter, dan is de kans dat je oogappel allergieën ontwikkelt kleiner dan jongens en meisjes die dat niet doen. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelands onderzoek, gepubliceerd in het vakblad ‘Pediatrics’.

Een team wetenschappers, onder leiding van professor Malcolm Sears van de McMaster-universiteit in Canada, heeft ontdekt dat deze twee gewoontes - apart of gecombineerd - kinderen beschermen tegen allergische reacties op huisstofmijt, gras, schimmels en katten. De reden? Kinderen die op jonge leeftijd worden blootgesteld aan bepaalde bacteriën kunnen hun immuunsysteem versterken. De ‘vervelende gewoontes’ beschermen volgens de vorsers niet tegen astma en hooikoorts.

De conclusie is gebaseerd op een experiment waaraan duizend proefpersonen tussen meewerkten. Zij werden vanaf hun 5e verjaardag 27 jaar lang gevolgd. Toen de deelnemers 5, 7, 9 en 11 jaar waren, werd hun duimzuigen en nagelbijten onder de loep genomen. Tussen hun 13e en 32e werden de deelnemers op verschillende tijdstippen getest op allerlei allergieën.

Uit de gegevens blijkt dat een derde van de proefpersonen een nagelbijter en/of duimzuiger was. Die groep kinderen, had merkbaar minder allergieën op hun 13e dan leeftijdsgenootjes die de gewoontes niet hadden. Bovendien blijkt uit de observatie dat de bescherming tegen allergieën blijvend is tot op volwassen leeftijd. De onderzoekers stellen in ‘Pediatrics’ dat ze de gewoontjes niet willen aanraden, maar dat ze wel voordelen kunnen bieden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees