Zus van Oscar Pistorius is rechter “dankbaar” voor milde straf

Zus van Oscar Pistorius is rechter “dankbaar” voor milde straf

Aimee en Oscar Pistorius in een innige omhelzing in de rechtbank, meteen na de uitspraak van de rechter. Foto: AFP

“Ik ben de rechter heel erg dankbaar.” Dat verklaarde Aimee Pistorius in een interview enkele dagen na de veroordeling van haar broer Oscar. De Zuid-Afrikaanse paralympiër kreeg vorige week een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. “Het was nooit Oscars bedoeling om Reeva te doden.”

Oscar Pistorius riskeerde een minimumstraf van vijftien jaar voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, op valentijnsdag 2013. Rechter Thokozile Masipa week daar vorige woensdag echter van af en veroordeelde de Zuid-Afrikaanse atleet tot zes jaar cel.

“Veel te weinig”, klonk het meteen bij heel wat vrouwenrechtenorganisaties. Die vinden dat de rechter een slecht signaal geeft door “zo’n milde straf” te geven voor partnermoord. Oscars zus Aimee is Masipa dan weer dankbaar. “Dit was helemaal geen huiselijk geweld, het was nooit Oscars bedoeling om Reeva te doden. Ik ben blij dat de rechter het ook zo ziet.”

Oscar Pistorius werd aanvankelijk veroordeeld voor doodslag, maar na beroep van de openbaar aanklager werd die strafmaat verzwaard tot moord. Hij bracht al twaalf maanden in de gevangenis door. Hij werd in oktober van vorig jaar uit de gevangenis gelaten, normaal gezien zou hij zijn resterende straf doorbrengen onder huisarrest. Pistorius zelf is altijd blijven beweren dat hij dacht dat hij een inbreker in huis viseerde.

Corrigeer

NIEUWS