Ronde van Polen in het teken van Rio

Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Al wie niet in de Tour is en toch naar de Spelen in Rio wil, neemt vandaag de start in de Ronde van Polen. Vooral de Belgen hebben een aantal potentiële Rio-gangers naar Warschau ­gestuurd: zes van de negen voorgeselecteerden bevinden zich in Oost-Europa.

Bondscoach Kevin De Weert maakt volgende week maandag zijn olympische selectie ­bekend. “Ik wilde absoluut de Ronde van Polen afwachten om te zien wie goed is en wie niet”, klinkt het. “Ik ga trouwens zelf naar Polen omdat ik nog een keer met iedereen wil praten.”

Van de zes olympisch voorgeselecteerden lijkt voorlopig alleen Tim Wellens redelijk zeker van zijn ticket. Ook voor Greg Van Avermaet mag er geen vuiltje meer aan de lucht zijn. En als Jan Bakelants en Serge ­Pauwels de resterende Tourweken blijk geven van een goede conditie, zou er ook voor hen een selectie moeten klaar­liggen. Dat betekent dat er nog één plaatsje overblijft. Daarvoor kiest de bondscoach uit volgende vijf renners: Laurens De Plus, Louis Vervaeke, Bart De Clercq, Ben ­Hermans en Philippe ­Gilbert. Die laatste leek na zijn nationale titel een stap voorwaarts te hebben gezet, maar het succes van Van Aver­maet in de Tour betekende dan weer een streep door de rekening van Gilbert. De bondscoach liet immers uitschijnen dat hij slechts één klassiek renner wil mee­nemen, aangevuld met vier klimmers. Met ­andere woorden: Van ­Avermaet of Gilbert, niet Van Avermaet én ­Gilbert.

Corrigeer