Nul rente voor duizenden Belgen, sommigen verdienen er zelfs aan

Woonlening brengt nu zelfs geld op

Woonlening brengt nu zelfs geld op

Foto: shutterstock

De rentevoeten zijn de jongste maanden zo diep gezakt dat duizenden Belgen geen euro intrest meer betalen op hun woonlening. Almaar meer huizenkopers hoeven zelfs een deel van hun kapitaal niet af te lossen: zij kozen ooit voor een variabele lening, die nu wel heel sterk in hun voordeel uitvalt.

Wie zijn huis afbetaalt met een variabele woonlening ziet zijn maandaflossingen naar een absoluut dieptepunt zakken. “De intrest op zo’n variabele lening stijgt en daalt samen met de rente die de Belgische staat op haar leningen betaalt”, zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be. “Die rentevoeten zijn al een tijdje negatief, en gaan zelfs almaar dieper in de min. Door het referendum over de Brexit zijn ze nog verder gezakt. Wie nu zijn lening moet laten aanpassen, ziet zijn aflossing naar een ongezien dieptepunt zakken.”

Bij een aantal banken zijn er zelfs klanten die helemaal geen intrest meer betalen. Zowel bij BNP Paribas Fortis als bij KBC gaat het om enkele duizenden mensen, bij Belfius slechts een klein aantal, ING weigert commentaar. Volgens KBC gaat het vooral om leningen die een twintigtal jaar geleden afgesloten zijn, en nu naar nul zakten. “In verhouding met ons grote aantal leningen, gaat het slechts om een miniem percentage”, beklemtoont Hilde Junius van Immotheker. De bank ziet de aantallen wel toenemen door de dalende rentevoeten.

Sommigen winnen zelfs geld

Sommige huizenkopers komen er nóg beter uit dan met een nulrente: bij almaar meer leningen moeten de banken een negatieve rente toestaan. Dat betekent niet dat de bank geld terugstort, wel dat de aflossing lager wordt, doordat een deel van het kapitaal niet terugbetaald wordt, zegt Johan Romain van Immotheker. “Tot 2012 waren er banken die leningen met variabele rente hadden die onbegrensd konden dalen. Niemand dacht er toen aan dat de rente zo diep kon zakken. Maar ondertussen weten de banken beter, en zetten ze duidelijke beperkingen daarop. Nieuwe leningen gaan daardoor nooit zo diep kunnen gaan.”

Woonlening brengt nu zelfs geld op

Smoesjes

Hoeveel leningen een negatieve rente krijgen, is nogal onduidelijk. Sommige banken proberen ook smoesjes te gebruiken om niet onder de nulrente te moeten duiken.

“Ik denk dat het stilaan om duizenden leningen gaat”, zegt Romain. Het gaat ook over grote sommen: een van zijn eigen medewerkers sloot vijf jaar geleden zo’n variabele lening af die binnenkort herzien wordt. Alleen al de komende vijf jaar spaart die 27.000 euro uit op zijn aflossingen. Maar – nog interessanter – hij moet daardoor de komende vijf jaar een kleine 12.000 euro aan kapitaal niet terugbetalen. Wat natuurlijk ook de jaren erna de afbetaling een stuk goedkoper maakt.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees