Zo ziet de ingekorte etappe van donderdag op Mont Ventoux eruit

Zo ziet de ingekorte etappe van donderdag op Mont Ventoux eruit

Donderdag werd normaal op de top van de Mont Ventoux voor de zestiende keer strijd geleverd om de dagzege in de Tour de France. Uitgerekend op de Franse feestdag, dus de Fransen rekenden op een hoogdag op de fiets. Chris Froome kon er zelfs geschiedenis schrijven maar de wind is spelbreker. De organisatie besliste immers om de rit in te korten tot aan Chalet Reynard.

Volg etappe 12 van Montpellier naar Chalet Reynard hier LIVE van start tot finish!

De rit start om 11u45 in Montpellier en eindigt in theorie omstreeks 16u30 na 178 in plaats van de voorziene 184 kilometer op de flanken van de mythische Mont Ventoux. De rit kent een vlakke aanloop met de tussensprint die net voorbij de kaap van de honderd kilometer ligt. Dan volgen de Côte de Gordes (cat. 4) en de Col des Trois Termes (cat. 3) die als opwarmertjes moesten dienen voor de Ventoux.

De volledige klim van de Ventoux vanuit Bedoin is 21,5 kilometer lang maar Chalet Reynard komt al na 15,5 kilometer. Na een vlakke aanloop begint de echte klim na een haarscherpe bocht in het dorp St. Estève, waarna zeven S-bochten volgen die bekend staan als Les Sept Virages. Door die scherpe bochten is het zicht door het bos beperkt tot 200m. De klim door het bos is ongeveer tien kilometer lang en het stijgingspercentage schommelt continu tussen 9% en 10,5%. Na 15,5 kilometer doemt Chalet Reynard op, een restaurant/brasserie, en van daar begint ook het klassieke maanlandschap. In dat maanlandschap heeft de wind vrij spel en daardoor was het volgens de organisatie niet verantwoord om tot boven te rijden...

 

Zo ziet de ingekorte etappe van donderdag op Mont Ventoux eruit

Dat de organisatie niet kon instaan voor de veiligheid is niet onlogisch, zoals beelden uit 2013 bewijzen toen de wind een kracht had van 120 kilometer per uur:

.

Mogelijkheden voor vluchters?

De ingekorte etappe verhoogt natuurlijk de kansen van vluchters. Bovendien schept de wind mogelijk weer mogelijkheden tot waaiers...

Froome had afspraak met geschiedenis...

Nooit eerder slaagde iemand erin om twee keer te winnen op de ‘kale berg’. Bij de vorige passage, in 2013, haalde Chris Froome het voor Nairo Quintana. De Brit had donderdag dus geschiedenis kunnen schrijven.

Toen Froome begon aan zijn zegetocht in 2013, in de vijftiende etappe, telde hij al 2:28 voorsprong op Bauke Mollema, de tweede in de stand, en 2:45 op Alberto Contador die toen derde stond. Froome wilde zich in de geschiedenisboeken hijsen en haalde ook nog eens stevig uit op de Ventoux waar hij Nairo Quintana, die voorop reed, bijbeende en achter liet. Quintana zou als tweede finishen, op 29 seconden, en beleefde daar, naar eigen zeggen, zijn slechtste dag ooit uit zijn carrière en moest zelfs even hulp krijgen van een beademingstoestel.

Zo ziet de ingekorte etappe van donderdag op Mont Ventoux eruit
Foto: AFP

Negen keer al werd op de top van de Ventoux gefinisht, zes keer kende de Tour er een passage: Een overzicht:

Zes passages:

1951: Lucien Lazaridès (Fra) passeert als eerste, Bobet wint

1952: Jean Robic (Fra) passeert als eerste en wint ook de etappe

1955: Louison Bobet (Fra) passeert als eerst en wint ook de etappe

1967: Jan Janssens (Ned) wint de etappe in Carpentras, maar op de top van de Ventoux passeerde Julio Jimenez als eerste

1974: Joseph Spruyt wint de etappe in Orange, Gonzalo Aja (Spa) gaat als eerste over de top

1994 : Eros Poli (Ita) passeert als eerste over de top en wint ook wat later in Carpentras

Negen aankomsten bergop:

1958: Charly Gaul (Lux), een tijdrit met aankomst bergop

1965: Raymond Poulidor (Fra): aankomst bergop

1970: Eddy Merckx, aankomst bergop

1972: Bernard Thévenet (Fra) aankomst bergop

1987: Jean-François Bernard Fra), aankomst bergop na een tijdrit

2000: Marco Pantani (Ita) wint bergop

2002: Richard Virenque wint bergop

2009: Juan Manuel Garate (Spa) wint bergop

2013: Chris Froome (GBr) wint bergop

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.