Lede huldigt Lucien Van Impe veertig jaar na Tourzege

Op het gemeentehuis van Lede is Lucien Van Impe donderdag gehuldigd in het bijzijn van zijn echtgenote Rita, kinderen Bart en Suzy en een rist oud-wielrenners en supporters. In de hete zomer van 1976 werd ‘de kleine van Mere’ op zondag 18 juli eindlaureaat van de meest prestigieuze rittenkoers, de Tour de France. Veertig jaar geleden mocht Van Impe de gele trui in ontvangst nemen op de Parijse Champs-Elysées. Hij is trouwens de laatste Belg die dat verwezenlijkte. Lees verder onder de foto’s.

Lucien Van Impe glunderde donderdag toen hij het gemeentehuis van Lede betrad aan de zijde van zijn echtgenote Rita. De 69-jarige oud-renner kwam handen en kussen tekort om iedereen gedag te zeggen die getuige was van de huldiging in Lede. Een zoveelste keer feest voor de laatste Belgische winnaar van de Tour de France.

“Het is al enorm geweest dit jaar”, gaf Lucien Van Impe mee. “Er was al het Lucien Van Impebrood, het speciale bier dat mijn naam draagt, het boek van Filip Osselaer en nu tal van huldigingen en plechtigheden. Zaterdag vertrek ik naar de Tour de France. Ik ben zondag te gast in ‘Vive le Velo’, samen met mijn zoon Bart. Ik stond erop hem mee te nemen. Hij maakte de zegetocht van zijn vader destijds niet echt mee, daarvoor was hij te jong. Ik wil hem nu wel in die zaken betrekken. Deze plechtigheden voelen nog altijd zeer speciaal aan. Mijn zege moet veel betekend hebben voor de mensen. In 1976 was het meer dan maand feest in het café van mijn broer in Mere. Maar vandaag krijg ik zelfs van een jongere generatie mensen gelukwensen. Het doet deugd dat ik iemand gelukkig maak.”

ayer_0808",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:prerollUrl.replace("preroll","postroll"),loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"1_0kv8qjg4"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",r,l,e);var n=a.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+l+"sec - totalTime: "+o+"sec - Caller: "+n)}var n=document.getElementById(e),r="1_0kv8qjg4",t="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",l=0,o=0,i="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,d=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:i},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");o=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var r=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(r.length>0)for(var t=r.length;t>=r.length;t--){var l=r[t-1];l&&l.parentNode.removeChild(l)}if(a&&a.Source){var i=a.Source;switch(i){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",c=document.createElement("div"),s=n.parentNode;c.className="video-source-origin",c.innerHTML="Bekijk meer video's van "+i+' op '+d+"",s.parentNode.insertBefore(c,s.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){l=l!=Math.round(e)?Math.round(e):l}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,o,d,[],t)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){o>l&&a(e)}),n.kBind("doStop",function(e,n){o>l&&a("stopped")}),n.kBind("playerSeekStart",function(e,n){o>l&&a("seekingStarted")}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",r,l),r=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",r,o,d,[],t)})})

De kans dat Lucien Van Impe nog wel enkele jaren de laatste Belgische Tourwinnaar zal zijn, is zeer groot. Misschien volgt er zelfs een 50e jubileumjaar. “Dat zou erg zijn maar ik zie ook niet direct een jonge Belgische renner die me kan onttronen als eindlaureaat”, weet Lucien Van Impe. “Wil je ooit de Tour winnen dan moet je daar als jonge renner mee beginnen. Je toeleggen op het klimmen van bij de jeugdreeksen. Ik herinner me nog alles van de Ronde van Frankrijk in 1976. Elk detail. Ook het moment waarop ik ruzie kreeg met mijn sportbestuurder en wilde afstappen. Mijn vrouw Rita heeft me toen in koers gehouden. En ik mag blij zijn dat ze op mij kon inpraten, anders stonden we hier vandaag niet.”

Lucien Van Impe kijkt elke dag naar de Tour. Hij volgt nauwlettend de prestaties van onder andere Froome en Sagan.

“Vandaag aankomst op de Mont Ventoux, of toch Chalet Reynard. Die rit wou ik zeker niet missen. Maar er staat in Impe een groot scherm zodat ik daar in het gezelschap van familie, vrienden en supporters naar de rit kan kijken. Tot op heden is er nog echt gekoerst waar er moest gekoerst worden. Op enkele uitspattingen van Sagan en Froome na dan. Er was tot dusver meer te zien in de vlakke dan in de bergritten. Zeker gisteren met de zege van Sagan. Froome probeert volgens mij elke seconde te sprokkelen waar hij kan. Quintana is zijn grootste tegenstander maar die mag wel eens beginnen aanvallen. Ik kijk ernaar uit maar vandaag ga ik vooral veel genieten van deze nieuwe huldiging””, straalde Lucien Van Impe.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.