OVERZICHT. Alles wat je moet weten over de aanslag in Nice

Bij een aanslag met een truck die op een menigte inreed in de Franse stad Nice zijn er minsten 84 doden gevallen en raakten meer dan 150 mensen gewond. Wat weten we nu over de gebeurtenissen van donderdagavond in de Franse badstad?

WAT IS ER GEBEURD? Een grote, witte truck zonder opschrift is donderdagavond rond 22.30 uur op een massa mensen ingereden in de Franse stad Nice. De vrachtwagen zou zo'n 60 kilometer per uur hebben gereden en zou gedurende 2 kilometer mensen hebben aangereden.

Dat gebeurde op de Promenade des Anglais, dat is een grote bekende boulevard langs de kust. Omdat er naar aanleiding van de Franse nationale feestdag een vuurwerkshow aan de gang was in Nice, stond er bijzonder veel volk op de promenade. De truck reed zigzaggend door de menigte, daarbij werden ook palen en bomen geraakt. 

RECONSTRUCTIE. Zo reed de witte truck op de Promenade des Anglais mensen omver

Uiteindelijk kon de politie de dader neerschieten. In de cabine van de vrachtwagen zijn een vijftigtal kogelinslagen gevonden. 

 

WIE ZIJN DE SLACHTOFFERS? Er zijn minstens 84 doden, onder wie 10 kinderen, en meer dan 150 gewonden. 48 slachtoffers verkeren nog in levensgevaar. Mogelijk zitter er ook heel wat toeristen bij de slachtoffers. Of er Belgen zijn bij de slachtoffers, was lange tijd niet duidelijk. Van een twintigtal Belgen was lange tijd geen nieuws. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigde vrijdag in de late namiddag dat er gevreesd wordt voor 2 landgenoten: een Belg van Russische afkomst en een Kazachse vrouw die in ons land woonde. Wie vragen heeft over familieleden in Nice, kan bellen naar het nummer van het crisiscentrum op 02/501.40.00.

Alleszins was net zoals bij de aanslagen in Brussel in maart 2016 en in Parijs in november 2015 een grote menigte een doelwit; plaatsen waar een willekeurig publiek massaal aanwezig is. 

LEES OOK. Getuigenissen: "Boulevard bezaaid met lichamen"

 

WAT WETEN WE OVER DE DADER? De chauffeur van de vrachtwagen werd doodgeschoten door de politie. In de vrachtwagen zijn identiteitspapieren gevonden van een 31-jarige Frans-Tunesische man. Het gaat om Mohamed Bouhlel, een getrouwde vader van drie kinderen. De man was reeds bekend bij de politie, maar werd niet gezien als een extremist en stond ook niet op een lijst van de Franse inlichtingendiensten. De Franse procureur Molins bevestigde intussen de identiteit van de dader.

In de vrachtwagen waarmee hij reed werden acht lege palletten en een fiets teruggevonden. In de cabine lag ook nog een 7.65 mm-pistool van FN en een lader, een namaak-pistool, een doorboorde granaat en één replica van een kalasjnikov en één van een M16. Daarnaast vonden de speurders in de cabine ook een gsm en verschillende documenten.

De vrachtwagen werd gehuurd op 11 juli en moest normaal gezien 13 juli worden teruggebracht. 

De Franse president François Hollande zei vrijdagochtend tijdens een televisiestoespraak dat "het terroristische karakter" van de aanval van donderdagavond in Nice "niet kan worden onkend". Voorlopig is de aanslag nog niet opgeëist. Mogelijk gaat het om een zogenaamde 'lone wolf' die op zijn eentje handelde. Frans premier Vals zei intussen wel dat de dader van de aanslag in Nice 'op de een of andere manier' gelieerd is aan radicale islamitische kringen.

 

WAT GEBEURDE ER DAARNA? Nadat de truck was ingereden op de menigte, ontstond er heel wat paniek. Mensen liepen alle kanten uit. Heel wat mensen gingen hotels binnen om er te schuilen, veel mensen liepen ook het strand op. Via de hashtag #PortesOuvertesNice konden inwoners van Nice laten weten dat ze hun huis openstellen voor mensen die door de gebeurtenissen niet naar huis kunnen. Onder andere een Belgische friturist liet tientallen mensen schuilen in zijn kelder.

Facebook had ook weer zijn 'Safety Check' geactiveerd. Mensen die in de buurt in Nice zijn, konden op het sociale netwerk aangeven dat ze veilig zijn. 

De Franse president François Hollande had in de nacht van donderdag op vrijdag nog een verklaring afgelegd. Hij noemde de aanslag met de vrachtwagen een gruweldaad, een actie met de intentie om zoveel mogelijk mensen te doden, te raken en te slachten. "Een geweldsdaad zonder weerga."

De truck, met kogelgaten in de voorruit, stond vrijdagochtend nog steeds op de Promenade

Corrigeer