Luchtmachtbasis die rol speelt in strijd tegen ISIS afgesloten en zonder stroom gezet

Turks leger recupeert helikopter van gevluchte coupplegers, jacht op 140 rechters

De Turkse legerhelikopter, waarmee zaterdag acht vermoedelijke putschisten naar Griekenland waren gevlucht, is door militairen teruggevlogen naar Turkije. Volgens mediaberichten landde zaterdagavond een andere Turkse legerhelikopter op de luchthaven van het Griekse Alexandropolis. De bemanning controleerde het toestel en vloog de Black Hawk-heklikopter terug richting Turkije.

Enkele ogenblikken nadat Ankara had aangekondigd dat de staatsgreep in Turkije mislukt was, landde de Black Hawk-helikopter met acht inzittenden in Griekenland. Volgens ERT TV, droegen de mannen, op één na, een legeruniform. Ze vroegen allemaal asiel aan, maar werden meteen gearresteerd, meldde de Griekse politie. 

Maandag begint de asielprocedure van de acht gevluchte Turkse militairen, wat enkele weken kan duren. Turkije heeft hun uitlevering gevraagd. Het gaat om drie majoors, drie kapiteins en twee onderofficieren van de luchtmacht.

In Turkije zelf zijn de generaals van twee legerdivisies gearresteerd. Het gaat om Adem Huditi en Erdal Öztürk, die respectievelijk aan het hoofd stonden van het Tweede en het Derde Leger. Dat meldt het persagentschap Anadolu.

Het Tweede Leger, een veldleger, is verantwoordelijk voor delen van Anatolië en de grenzen met Syrië, Iran en Irak. Het Derde Leger heeft verantwoordelijkheden in de oostelijke en de noordelijke provincies en zou naar verluidt betrokken zijn bij de strijd tegen de Koerdische PKK.

2.745 rechters ontslagen

Nog in Turkije zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 140 rechters en openbaar aanklagers. Dat melden verschillende media. De 140 worden verdacht van lidmaatschap aan een terroristische organisatie en betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep. De woningen en kantoren van de verdachten zouden zijn doorzocht, aldus de media.

Zaterdag werden al twee rechters van het Grondwettelijk Hof gearresteerd, net als tien medewerkers van de Raad van State en vijf leden van de hoge raad van rechters en aanklagers.

Daarnaast werden 2.745 van de ongeveer 15.000 rechters uit hun functie gezet. Volgens Mustafa Karadag, de leider van rechtersvakbond Yargiclar, gaat het niet alleen over vermoedelijke aanhangers van de coupplegers, maar ook over critici van Erdogan die niets met de mislukte staatsgreep te maken hebben.
 

Luchtmachtbasis afgesloten

Ondertussen is de Incirlik luchtmachtbasis in het zuiden van Turkije afgesloten en zonder stroom gezet, meldt het consulaat van de VS in Adana. De militaire basis maakt deel uit van de internationale strijd tegen ISIS. Er zijn onder meer Amerikaanse en Duitse militairen gestationeerd.

‘De lokale autoriteiten verbieden verplaatsingen in en uit de basis’, aldus het Amerikaanse consulaat. ‘De stroom is ook afgesloten.’
Volgens CNN telt de basis zowat 1.500 Amerikanen, zowel militairen als burgerpersoneel. In maart werd de basis al eens ontruimd omdat gevreesd werd voor de veiligheid van de manschappen en hun families.

Waarom de basis door de Turkse lokale autoriteiten in lockdown ging, is voorlopig onduidelijk. Bij de mislukte staatsgreep vrijdagnacht werden wel militaire vliegtuigen en helikopters ingezet, die onder meer het parlement onder vuur namen.

Corrigeer

MEER NIEUWS