Vliegende mieren teisteren Gentse Feesten

Gent - De Gentse Feesten krijgen zaterdag af te rekenen met een plotse opstoot van vliegende mieren. Waarschijnlijk 'bruidsvluchten', die in gang zijn gezet door de warme temperatuur en de stralende zon.

De hele zone van de Gentse Feesten kreeg zaterdagmiddag te maken met zwermen vliegende mieren. Vervelend als je net met een glas in de hand op een terras zit. Maar het is niet de eerste keer dat de Feesten af te rekenen krijgen met vliegende mieren. Warme temperaturen zorgen ervoor dat de mieren in de binnenstad hun bruidsvlucht inzetten.

Joeri Cortens van Natuurpunt legde in 2012, toen er ook al eens vliegende mieren opdoken in de Gentse Feesten, uit hoe dat werkt. ‘De mieren zitten al maanden te wachten om zogenaamde bruidsvluchten te maken. Daarbij vliegen de mannetjes en de enkele koninginnen in zwermen rond, zoeken ze andere zwermen, mengen zich tot grotere zwermen tot uiteindelijk een van de mannetjes een koningin kan bevruchten. Normaal gebeurt dat op zwoele zomeravonden, maar nu is het warm én er zit veel vocht in de lucht. Dus zijn ze er massaal op uitgetrokken.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio