Aanhangers Turkse president plegen vandalisme en bedreigen tegenstanders

De wraak van Erdogan voelbaar tot in België

Dat de Turkse president Erdogan de geestelijke leider Fethullah Gülen tot staatsvijand nummer één heeft uitgeroepen, is voelbaar tot in ons land. In verschillende steden zijn volgelingen van Gülen verbaal en fysiek bedreigd.

Vandalen hebben op de deur van het Gentse, door Gülen geïnspireerde gemeenschapscentrum Meridiaan “rot op, landverraders” geschreven. Ook aan de Lucernacolleges, die een onderdeel zijn van de Gülen-beweging, was er vandalisme. In Antwerpen was er een poging tot brandstichting en in Houthalen is een ruit gesneuveld. In Brussel hebben jongeren dan weer stenen gegooid door de glazen deur van Fedactio, een koepelvereniging van de beweging.

Binnen blijven

De grootste impact was er in het Beringen. Daar hebben enkele honderden Erdogan-aanhangers in de nacht van vrijdag op zaterdag betoogd voor het gebouw van de plaatselijke Gülen-beweging. “Een traumatische ervaring”, zegt Bahattin Koçak, die in het gebouw zat. “We hebben ons helemaal achteraan in de tuin moeten verstoppen.” Ook in dat gebouw zijn enkele ramen gesneuveld. Politiekorpsen uit heel Limburg waren opgetrommeld om de situatie te ontmijnen. Ook gisteren bleef de situatie rond het gebouw gespannen, maar echte incidenten bleven uit.

Voor zover bekend, worden er voorlopig alleen op lokaal niveau extra maatregelen genomen, onder andere in Beringen en in Brussel. “Voorts proberen we zo veel mogelijk binnen te blijven, want ik weet dat ik aangevallen word als ik op straat kom”, zegt Ibrahim Anaz, algemeen directeur van Betiad, een ondernemersvereniging met Gülen-inspiratie. “Daarom houden veel winkeliers nu ook hun winkels gesloten.”

Net zoals vrijdagnacht was het ook zaterdagnacht onrustig in het Limburgse Beringen.Het werd opnieuw een woelige nacht. Inwoners uit Ham, Leopoldsburg, Heusden-Zolder Diest en Mol zakten in grote getale af naar het gebouw van het gemeenschapscentrum. De politie rukte uit met waterkanon en een twintigtal agenten om eventuele oproerkraaiers tegen te houden. Onder meer dankzij een soort menselijke ketting van enkele vrouwen, kwam het niet tot incidenten.

Journalist Yucel Kahraman bracht verslag uit op Twitter:

Corrigeer

MEER NIEUWS