Britse zangeres overleed exact vijf jaar geleden

Amy Winehouse: slachtoffer van haar eigen succes

© EPA

Op 23 juli 2011 - exact vijf jaar geleden - werd de Britse zangeres Amy Winehouse dood aangetroffen in haar appartement. Na zorgvuldig toxicologisch onderzoek bleek alcoholvergiftiging de doodsoorzaak te zijn. Zo kreeg de '27 Club' - een groep van beroemde muzikanten die op 27-jarige leeftijd overleden - een trieste aanvulling. Een die uit de lucht kwam vallen, maar ergens ook niet.

Nadb en Guy Stevens

Amy Jade Winehouse werd op 14 september 1983 geboren als dochter van taxichauffeur Mitchell Winehouse en apotheker Janis Seaton. Ze groeide op in het Joodse gezin met haar vier jaar oudere broer Alex.

De jonge Amy leerde van haar vader zingen, en op tienjarige leeftijd vormde ze al een groepje Sweet 'n' Sour met haar vriendin Juliette Ashby. Nadien begon Amy haar eigen liedjes te schrijven, waarop ze zichzelf begeleidde met haar gitaar. Rond haar dertiende kreeg ze het moeilijk en moest ze antidepressiva nemen. "Ik wist niet wat een depressie was, ik voelde me gewoon raar. Gelukkig had ik een uitlaatklep: de muziek."

Op zestienjarige leeftijd kwam ze in contact met Nick Shymansky, de man die haar manager zou worden. "Ik vroeg haar of ze geen eigen nummers had", zei hij over zijn kennismaking met de zangeres. "Maar ze zei altijd van niet. De waarheid was dat ze die songs wel had. Ze waren gewoon heel persoonlijk en ze durfde ze niet met de wereld te delen."

Frank

Winehouse had het moeilijk thuis en ging samenwonen met haar goeie vriendin Juliette. "Ik wilde een plaats waar ik kon doen wat ik wilde. Muziek maken, drinken, een joint roken... Dat kon ik thuis niet allemaal wanneer ik het wilde. Vooral dat laatste niet."

Met Shymansky als manager bracht de toen twintigjarige Amy Winehouse op 20 oktober 2003 haar debuutalbum Frank uit. Een album dat insloeg als een bom, overal lof kreeg en in Engeland platina haalde. Dat succes kwam als een verrassing voor Winehouse, die toen in interviews zei dat ze niet verwachtte bekend te worden. "Dit is geen muziek voor een groot publiek. Soms zou ik willen dat het wel zo was, maar ik geloof niet dat ik beroemd word. Volgens mij kan ik daar ook niet mee omgaan. Ik zou gek worden."

Toch werd Winehouse plots gevraagd voor talrijke optredens en werd ook interviews geven een deel van haar leven. "Het was lang geleden dat er nog eens een artieste was die zo rechtuit was, zo eerlijk. Daar smulde iedereen van", zei haar manager er toen over.

Back to Black

Naar eigen zeggen kreeg de zangeres na Frank anderhalf jaar geen letter meer op papier. Dat was deels te wijten aan Blake Fielder-Civil, die ze leerde kennen in een bar in Camden. De twee werden al snel onafscheidelijk, Amy Winehouse wilde nergens heen zonder hem.

Hun relatie was er één met hoge pieken en diepe dalen. Nu eens leken ze dolgelukkig en smoorverliefd, maar even later kon dat al helemaal anders lijken. Verbaal en fysiek geweld en drugmisbruik waren daar niet zelden mee verbonden. "Ik was autodestructief en ik denk dat Amy zich daardoor ook de vernieling in hielp", zei Fielder-Civil daarover. "Amy en ik leken erg op elkaar. Misschien lag dat destructieve gewoon in onze aard." Het leidde er zelfs toe dat Winehouse bijna opgenomen werd in een afkickkliniek, maar haar vader hield dat toen tegen. Een gemiste kans, zo zou later blijken.

De writer's block van Winehouse was niet veel later voorbij toen ze producer Mark Ronson tegenkwam en in zes maanden tijd het nieuwe album Back to Black schreef. Een album waarvoor ze vooral inspiratie haalde uit haar knipperlichtrelatie met Fielder-Civil. Vanaf de release van de plaat mat Amy Winehouse zich een opvallende nieuwe look aan: weinig kleren, veel zwarte eyeliner en een kapsel om u tegen te zeggen. Tijdens de opnames ervan, toen haar grootmoeder was gestorven, viel veel van haar naasten op dat het slecht ging met Winehouse.

Het album - dat op 30 oktober 2006 verscheen - voerde wel meteen de Engelse albumlijst aan. Een jaar later was het vijfvoudig platina. De eerste single Rehab werd een wereldwijde hit en plots was Winehouse een wereldster, continu in het vizier van de paparazzi. "Ik zie me nog altijd niet als beroemd", zei ze net na de release en na de massa awards die ze kreeg. "Anders zou ik me willen ophangen. Het is beangstigend. Het is heel erg eng."

Alcoholgebruik

Rehab gaf ook voor het eerst een goeie inkijk in de wereld van Amy Winehouse. Het nummer gaat namelijk over het feit dat iedereen wilde dat ze afkickte van haar hevige alcoholgebruik. Zelf vond ze dat helemaal niet nodig, en ze kreeg daar gelijk in van Blake Fielder-Civil. Hij was na de release van Back to Black weer in haar leven gekomen en de twee zouden zelfs trouwen. "Er waren wat hindernissen", zei haar echtgenoot. "Maar het was onmogelijk dat we nooit samen zouden zijn."

Na de huwelijksreis van de twee kwam Winehouse voor het eerst in contact met zware drugs als heroïne, crack en cocaïne. Er brak opnieuw een bijzonder moeilijke periode aan, waarin ze vaak negatief in het nieuws kwam. De zangeres moest op verschillende concerten verstek laten gaan omdat ze stomdronken of onder invloed was. Op 28 juli 2008 werd Winehouse opgenomen in het ziekenhuis. Enkele maanden later werd gesuggereerd dat het overmatige gebruik van drugs aan de basis lag.

Op 25 november 2008 belandde Winehouse opnieuw in het ziekenhuis. Deze keer voor "een allergische reactie op medicijnen", aldus een woordvoerder destijds. In de maanden ervoor had ze wel opgetreden, maar ze was slechts een schim geworden van zichzelf. De beroemdheid en haar slechte levensstijl - de combinatie van drank, drugs en de boulimie waar ze sinds haar tienerjaren mee kampte - eisten merkbaar hun tol.

Alcoholvergiftiging

Winehouse wilde absoluut nog een derde album maken, een plaat waarvan ze vond dat ze die in haar zitten had. Helaas kwam het nooit zover. Het absolute dieptepunt bereikte ze in Belgrado (Servië), waar een festivaloptreden helemaal de mist inging. Winehouse was duidelijk onder invloed en weigerde te zingen. Het hele publiek jouwde haar uit, waarop de rest van de tournee ook maar meteen geannuleerd werd.

Op 23 juli 2011 gebeurde waar de wereld al lang voor vreesde. De 27-jarige Amy Winehouse werd door haar lijfwacht dood aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen. Enkele weken - en vele onderzoeken - later werd de officiële doodsoorzaak bekendgemaakt: alcoholvergiftiging.

Haar naam kwam zo terecht op de imposante lijst van rocksterren die stierven op hun 27ste. Zo behoorden onder meer Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix en Janis Joplin al tot de zogenaamde 27 Club.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie