Burgemeester heeft genoeg van Turkse onruststokers die in Beringen komen rellen

Beringen -

De stad Beringen plant maandagavond een overleg met provinciegouverneur Herman Reynders, de lokale politie en het parket van Limburg naar aanleiding van de drie woelige protestavonden die plaatsvonden in de nasleep van de mislukte couppoging in Turkije.

Burgemeester Maurice Webers (SP.A) heeft er stilaan genoeg van dat iedere avond tientallen tot honderden mensen de straat optrekken, want tussen hen zitten enkele onruststokers (van buiten de provincie) die minder goede bedoelingen hebben. Tientallen mensen, die banden hebben met de Gülenbeweging, krijgen intussen politiebescherming of leven ondergedoken.

Burgemeester heeft genoeg van Turkse onruststokers die in Beringen komen rellen
Maurice Webers. Foto: Raymond Lemmens

Vrijdag was er het eerste woelige protest, waarbij vijfhonderd aanhangers van de AK Partij van president Erdogan richting het Vuslatgebouw op de Koolmijnlaan in Beringen trokken. Daar sneuvelden enkele ramen. Zaterdagavond na het avondgebed was er weer straatprotest en moesten politiemensen in gevechtstenue en met het waterkanon de menigte tegenhouden. Dankzij bemiddeling van enkele moslima’s en lokale bewoners keerde de rust terug. Om de toestand onder controle te houden krijgt de lokale politie bijstand van omliggende politiezones en de federale politie. Zondagavond was er weer volk op straat, maar bleef alles rustig.

De rellen van zondagavond (lees verder onder de foto):

Burgemeester heeft genoeg van Turkse onruststokers die in Beringen komen rellen

Amokmakers

“Het overleg is bedoeld om de stand van zaken te bekijken en te zien welke maatregelen we kunnen treffen, als we erin slagen om de enkele amokmakers te identificeren. Er is een vrij verkeer van mensen, maar de bedreigingen en de agressie moeten stoppen. De politie houdt al een verhoogd toezicht aan de woningen van de Gülen gezinde personen”, aldus burgemeester Webers.

Blijkbaar zou zijn sp.a-partijgenoot Ahmet Koç en schepen in Beringen op sociale media bepaalde uitspraken hebben gedaan die mogelijk niet door de beugel kunnen. “We gaan bekijken of dit klopt. We zullen zien wat er precies gepost is geweest. Ook in dit geval, iedereen is gelijk voor de wet”, zegt Webers daarop.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees