Turkse generaal ontkent dat hij staatsgreep plande

De voormalige bevelhebber van de Turkse luchtmacht, Akin Ozturk, ontkent dat hij achter de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag te zitten. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu in een nieuw bericht, nadat ze eerder hadden gemeld dat Ozturk had bekend de man achter de staatsgreep te zijn. "Ik ben niet iemand die een militaire staatsgreep plant en leidt", aldus Ozturk in een citaat dat Anadolu verspreidt. "Ik weet niet wie de coup gepland en geleid heeft."

"Mijn ervaringen doen me besluiten dat de parallelle structuur (van imam Fethullah Gülen, red.) achter deze couppoging zit", klinkt het. "Maar het is moeilijk te overzien wie binnen het Turkse leger deze zaak georganiseerd en uitgevoerd heeft. Wat dat betreft, weet ik van niets. Ik heb hard opgetreden tegen deze structuur (van Gülen, red.)."

Vrijdagavond probeerde een deel van het leger de macht over te nemen van de regering van president Erdogan. Daarbij werd de brug over de Bosporus-rivier ingenomen en er werd een poging gedaan om de luchthaven van Istanbul over te nemen. Ook werden tanks naar Ankara gestuurd.

Na de mislukking van de coup werd Ozturk opgepakt. Regeringskringen in Ankara noemden hem al snel de “formele leider van de junta”. Op foto’s van Ozturk die het persbureau op Twitter publiceerde, is de man bebloed en met een oor in een verband te zien.

 

 

De mislukte staatsgreep van vrijdag laat inmiddels zijn sporen na op de Turkse beurs. De BIST-100-Index, met de 100 belangrijkste aandelen, verloor maandag meer dan 7 procent van zijn waarde. Vooral de financiële sector werd getroffen, met een verlies van 8,5 procent.

Corrigeer

MEER NIEUWS