Tim Wellens houdt stand in tijdrit en wint Ronde van Polen: "Goede voorbereiding voor Rio"

Tim Wellens houdt stand in tijdrit en wint Ronde van Polen: "Goede voorbereiding voor Rio"

Foto: rr

Tim Wellens (Lotto Soudal) heeft maandag de eindzege in de 73e editie van de Ronde van Polen (WorldTour) op zak gestoken. De 25-jarige Limburger finishte als dertiende in de afsluitende tijdrit en hield in de eindstand 4:22 voor op de Italiaan Fabio Felline.>

De zevende etappe, 25 kilometer tegen de klok in de straten van Krakau, werd gewonnen door de 27-jarige Brit Alex Dowsett (Movistar), goed voor zijn tweede zege dit seizoen, na het kampioenschap tijdrijden van zijn land. De voormalige werelduurrecordhouder was 22 seconden sneller dan de Spanjaard Jonathan Castroviejo. De Sloveen Primoz Roglic werd op 39 seconden derde. Ben Hermans en Victor Campenaerts maakten op 41 en 48 seconden de top vijf compleet.

De eindzege kon Wellens na de neutralisatie van de bergrit van zondag nog amper ontglippen. Hij kon de slottijdrit aanvatten met een geruststellende voorsprong van meer dan vier minuten op dichtste achtervolger Davide Formolo. Die Italiaan kwam in de tijdrit bovendien niet al te best voor de dag met een 52e plek. Naast Felline stak ook Alberto Bettiol zijn ploeg- en landgenoot Formolo nog voorbij, om als derde af te sluiten. Tiesj Benoot, een andere jonge Belg van Lotto Soudal, is na een 34e plaats in de tijdrit vijfde in de eindstand. Wellens legde de basis voor zijn eindzege zaterdag, toen hij een lange aanval in de eerste bergetappe met succes afrondde.

Wellens verzamelde in zijn profloopbaan negen overwinningen, allemaal in de WorldTour. De voorbije twee jaar won hij telkens een etappe en het eindklassement in de Eneco Tour. In 2015 won hij ook de GP Montreal. Dit seizoen won hij al ritten in Parijs-Nice en de Giro. 

“Polen was meer dan voorbereiding op Rio”

“Ik ging er toch nog vol voor in de tijdrit. In een rit tegen de klok zoek je altijd je limieten op en heb je altijd pijn, ook nu”, aldus Wellens, die ook de eindwinnaar was van het berg- en strijdlustklassement en met zijn ploegmaats van Lotto Soudal gelauwerd werd als beste team.

Wellens won eerder al tweemaal de Eneco Tour en plaatst de eindzege in Polen op gelijke hoogte. “Deze ronde staat een beetje op hetzelfde niveau als de Eneco Tour en duurt ook een week. Dit was mijn eerste deelname aan deze wedstrijd. Ik had veel collega’s horen zeggen dat dit een hele mooie koers is, met een goede organisatie, en dat wou ik met mijn eigen ogen zien. Ik maakte het verschil in de zaterdagrit, die heel zwaar was. Dat de rit van zondag werd geneutraliseerd, was de juiste beslissing want het was te gevaarlijk door de regen. Ik had die rit liever in normale omstandigheden afgewerkt.”

Naar alle waarschijnlijkheid is Wellens één van de vooruitgeschoven pionnen van de Belgische ploeg voor de olympische wegrit in Rio. “Er waren hier enkele lange ritten, dat was een goede voorbereiding voor Rio. In functie van de Spelen was deze Ronde van Polen perfect, maar het was meer dan dat. Polen was niet alleen voorbereiding, maar ook een doel op zich. Ik was erg gemotiveerd, en ben superblij met deze mooie zege.”

Wellens is de vierde Belgische eindwinnaar in de Ronde van Polen, na Roger Diercken (1960), Andre Delcroix (1974) en Johan Vansummeren (2007). Hij volgt op het palmares de Spanjaard Jon Izagirre op. .

De Truienaar genoot zichtbaar van de zege in Polen:

Corrigeer