Onderzoekscentra verhuizen: groen licht voor nieuwe vismijn

Onderzoekscentra verhuizen: groen licht voor nieuwe vismijn

Björn Anseeuw (N-VA) is bijzonder tevreden dan het ILVO in Oostende blijft. Foto: efo

Oostende -

Zowel het VLIZ als het ILVO krijgen in 2019 onderdak in een nieuw onderzoekscentrum aan de Ankerstraat. Daardoor staat niets nog de bouw van een nieuwe vismijn in de weg.

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek kampten met huisvestingsproblemen. Het VLIZ zit in een zijvleugel van het vismijngebouw en moet daar weg omdat de Vlaamse Visveiling een nieuwe vismijn wil bouwen. Voor de 60 medewerkers een onderkomen vinden was niet evident. Bovendien zitten ook drie internationale instellingen die samenwerken met het VLIZ in het gebouw. Het ILVO huist dan weer in oude gebouwen op een site tussen de Moreauxlaan en de Ankerstraat. “Beide instituten waren al jaren op zoek naar een nieuw onderkomen”, zegt Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw (N-VA).

De Vlaamse regering besliste nu 17 miljoen te investeren in een nieuw gebouw aan de Ankerstraat voor beide instellingen. “Hun activiteiten zijn complementair en de gedeelde huisvesting zal intensere samenwerking mogelijk maken.”

Anseeuw wijst op het belang van VLIZ en ILVO voor de badstad. “Dat de beide instellingen verankerd blijven in Oostende, is een fantastische zaak, want ze zorgen voor heel wat jobs. Oostende moet als kleine havenstad het kruispunt worden van innovatie in alles wat met de zee te maken heeft en daar past de uitbreiding goed in.”

500 vierkante meter extra ruimte

In de Ankerstraat komt er tegen 2019 een nieuw gebouw met laboratoria, technische ruimtes en kantoren. Het ILVO zou niet moeten verhuizen tijdens de bouwwerken omdat er op de site nog veel plaats is. “Het VLIZ behoudt haar Marien Station aan de Wandelaarkaai voor onderzoeksapparatuur en een link met de zee. Er komt extra 500 vierkante meter ruimte bij.”

Voor Oostende is er nog een extra voordeel: de Vlaamse Visveiling kan haar plannen voor een nieuwe vismijn uitvoeren. Die dateren intussen ook al van 2010.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio