Dit zijn de 59.644 die Erdogan heeft opgepakt: rechters, leraars, ambtenaren, universitairen...

In de nasleep van de mislukte putsch van vorig weekeinde in Turkije heeft het ministerie van Onderwijs in Ankara beslist, 15.200 medewerkers van dat ministerie te ontslaan. Dat meldt de nieuwszender CNN Türk. En zo wordt het lijstje van ontslagen en opgepakte mensen steeds langer.

De Turkse overheid richtte dinsdag haar pijlen op het onderwijs. Zo’n 15.200 leerkrachten en andere onderwijsmedewerkers werden geschorst. Volgens het ministerie van Onderwijs zouden ze banden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen, aartsrivaal van president Erdogan en volgens de overheid de aanstoker achter de coup. De Turkse Raad voor het Hoger Onderwijs zou ondertussen ook het ontslag bevolen hebben van meer dan 1.500 decanen van verschillende universiteiten.

Nog dinsdag zijn bij een nieuwe zuiveringsactie in de kantoren van eerste minister Binali Yildirim in totaal 257 mensen ontslagen. Dat meldt het Turkse nieuwsagentschap Dogan. Ook bij het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) zijn 492 mensen uit hun functie ontzet, zo meldt dezelfde bron nog.

Sinds de mislukte putsch afgelopen weekend werden ook al duizenden agenten, soldaten en overheidsmedewerkers opgepakt of ontslagen.

Zo werd al snel na de mislukte coup als eerste het juridisch apparaat geviseerd. 2.745 rechters en magistraten werden ontslagen. De generaals van twee van de vier landcomponenten van het leger zijn gearresteerd. Generaal Akin Ozturk werd als grote schuldige aangewezen. Hij werd opgepakt en wacht op zijn proces. Zesduizend mensen werden onder arrest geplaatst omdat ze zouden betrokken zijn bij de staatsgreep. En bij de inlichtingendiensten sneuvelde ook al een honderdtal medewerkers.

Benjamin Harvey, hoofd van persagentschap Bloomberg in Turkije, berekende dat er in totaal al 59.644 mensen zijn gearresteerd, ontslagen of uit hun ambt gezet.

Een Twitteraar maakte dit overzicht met de tot nog toe bevestigde cijfers.

Ook radio- en televisiezenders worden geviseerd: van 24 van hen is de licentie ontnomen. De voorbije dagen waren al 20 online-nieuwsportalen geblokkeerd.

Corrigeer

MEER NIEUWS