SP.A vraagt maximumfactuur nu blijkt dat 320 rusthuizen hun prijzen nog verhoogden

“Rusthuis wordt stilaan compleet onbetaalbaar”

Vier op de tien rusthuizen hebben de jongste tijd hun prijzen opgeslagen, bovenop de index. “Dat zorgt ervoor dat een rusthuis meer nog dan vroeger compleet onbetaalbaar wordt”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Bertels (SP.A). Hij stelt voor dat probleem op te lossen door een maximumfactuur in te voeren. “Zodat de kinderen niet opdraaien voor de rekening.”

“Het kan toch niet de bedoeling zijn dat onze senioren moeten gaan bedelen bij hun kinderen of bij het OCMW”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Bertels. Uit de rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteiten bleek onlangs al dat drie op vier senioren met hun inkomen niet toekomen om het rusthuis te betalen. “Dat was gebaseerd op cijfers van 2014. Maar nu blijkt dat sindsdien 320 rusthuizen, dat is vier op de tien, een prijsverhoging aangevraagd hebben. Het rusthuis wordt dus nog onbetaalbaarder”, constateert Bertels.

Sowieso waren rusthuizen voor een hele reeks bejaarden al minder betaalbaar geworden. “Rusthuizen die hun prijzen willen indexeren, moeten daar geen toestemming voor vragen. De regering heeft hen dat dus toegestaan, terwijl de pensioenen niet mee geïndexeerd werden.” De prijsverhoging bij vier rusthuizen op tien vergroot het probleem nog. “De rusthuisfactuur wordt steeds moeilijker betaalbaar voor veel senioren, zelfs al hebben die een leven lang hard gewerkt”, zegt Bertels. “Voor mij moet elke Vlaming uitzicht hebben op een oude dag zonder geldzorgen. Ook de kinderen zouden zich geen zorgen moeten maken dat een deel van de rusthuisfactuur bij hen komt.”

1.600 euro

De problemen zijn groot: een gemiddeld werknemerspen­sioen is hooguit zo’n 1.250 euro, terwijl een rusthuis al snel 1.600 euro per maand kost, zegt Bertels. “En dan zijn daar nog heel wat uitgaven niet in inbegrepen.” Bijvoorbeeld bepaalde geneesmiddelen, de kapper, de was, om nog van wat zakgeld te zwijgen.

Om die overmatige kosten te mijden, stelt hij voor een maximumfactuur in te voeren, waardoor de prijs niet hoger kan worden dan het inkomen. “Nu zie je te vaak dat mensen niet naar een rusthuis durven te gaan uit schrik voor de hoge rekeningen. Nochtans is dat soms beter. Denk maar aan mensen die, als ze alleen wonen, zouden vergeten het gasvuur toe te draaien”, zegt Bertels.

Minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is al een tijdje aan het zoeken naar een systeem om de rusthuisprijs beter onder controle te krijgen. Maar de voorbereidende studie daarvoor zal pas in de lente van volgend jaar klaar zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees