skeelerenek in heerde - Reko Zemst vaardigt drie renners af voor Belgische selectie

“Er is zeker hoop op een medaille”

“Er is zeker hoop op een medaille”

Jens De Prins en Nymphe Keuleers trekken met ambitie naar Heerde. Foto: Kms

In het Nederlandse Heerde gaat dit weekend het EK skeeleren van start. Anke Vos, Nymphe Keuleers en Jens De Prins van Reko Zemst maken deel uit van de Belgische selectie. Ze koesteren een gezonde ambitie. “Het blijft een eer om je land te vertegenwoordigen”, zeggen ze eensgezind.

Sandrine Tas, Stien Vanhoutte en natuurlijk de herstelde Bart Swings zijn de speerpunten van ons land op het EK skeeleren. Maar ook Reko Zemst zal straks een mondje meepraten.

Bij de senioren is er Anke Vos uit Eppegem. Zij start in de 300, 500 en de 1000 meter op de piste, en in de one lap race en de 100 meter op de weg. Samen met Tas en Vanhoutte zal ze bovendien de aflossing rijden op piste én weg. Mét ambitie voor een medaille.

Op de individuele nummers hoort voor de 24-jarige Vos een top vijf tot de mogelijkheden. Maar ze heeft het zelf liever niet over haar kansen en besliste ook om geen interview te geven. Te stresserend in de aanloop naar een belangrijke afspraak, klinkt het.

Koersinzicht

Gelukkig zijn ook de andere Reko-renners Nymphe Keuleers en Jens De Prins niet naar Heerde afgezakt om de hoop te vergroten.

Keuleers, een A-juniore, pakte op het EK vorig jaar zilver op de 500 meter, op het WK veroverde ze brons op dezelfde afstand. De 19-jarige Hombeekse kende bovendien een goede aanloop naar Heerde en dus zijn alle ingrediënten aanwezig voor een mooi resultaat.

“Er is zeker hoop op een medaille”, bevestigt Keuleers. “Anderzijds wil ik de verwachtingen toch wat temperen. De teleurstelling zou te groot zijn als ik mezelf nu op één plek focus en het dan niet haal. Toch moet top vijf voor mij haalbaar zijn.”

De Belgische bondscoach Suzanne Van Praet selecteerde Keuleers voor vijf nummers: 300, 500 en 1000 meter op de piste, 100 meter en de one lap race op de weg.

“Op zo’n korte afstanden heb je een goed koersinzicht nodig”, stelt Keuleers. “Wanneer doe je kop, wanneer val je aan? Die dingen hebben een grote invloed.”

Gedeeld kopman

Op hulp van landgenoten hoeft ze alvast niet te rekenen. “Ik ben de enige in mijn categorie. Meteen ook de reden waarom ik niet mee doe aan de aflossing. Italië en Frankrijk verwacht ik zeker vooraan. Daarnaast is er nog een sterke Bulgaarse, maar als ik zelf op niveau ben, moet ik haar niet vrezen. Ik zal tot het uiterste gaan, want het blijft een eer om je land te vertegenwoordigen.”

Een eer, zo denkt ook Jens De Prins er ongetwijfeld over. De 17-jarige Eppegemnaar mag voor het eerst mee naar een EK. “Vorig jaar was ik er nét niet bij”, vertelt De Prins. “Zo’n tornooi in het buitenland, met alle Belgen samen op hotel, dat heeft toch iets. Ik ga zeker genieten van elk moment.”

De Prins, een B-junior, is geselecteerd voor de 10 km punten en de 15 km afvalling op de weg, op de piste voor de 5 km punten en 10 km afvalling. Mogelijk komt daar ook nog de 3 km aflossing bij. “Ik weet niet of er voor mij al kansen op een medaille in zitten. Naast toplanden Italië en Frankrijk zie ik immers ook Nederland bij de favorieten. In een ploeg van vier zijn Jason Suttels en ikzelf gedeeld kopman. We zijn zeker in staat tot top tien.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio