Voorzitster Democraten stapt op na gelekte e-mails over Bernie Sanders

Debbie Wasserman Schultz. Foto: REUTERS

Debbie Wasserman Schultz, de voorzitster van de Democratische Partij in de VS, stapt op nadat blijkt dat de partijtop een interne campagne voerde tegen Bernie Sanders. De Democratische Conventie waar Hillary Clinton officieel zal worden verkozen tot presidentskandidate start dus in mineur.

De onderzoeksjournalisten van Wikileaks lekte zondag zo'n 19.000 e-mails uit het campagneteam van Clinton. Daaruit blijkt dat de partijleiding de kant van Hillary Clinton koos in haar strijd tegen Bernie Sanders. Zeven partijtoppers zijn zo in opspraak gekomen voor de niet zo frisse manier waarop ze Sanders dachten uit te schakelen in de Democratische voorverkiezingen.

In een van de mails omschrijft Wasserman Schults een vertegenwoordiger van Sanders als ‘een verdomde leugenaar’. Er zouden ook strategieën zijn besproken om Bernie Sanders in diskrediet te brengen, bijvoorbeeld over zijn geloof. Bovendien zou het Sanders-kamp de toegang tot data over Democratische kiezers herhaaldelijk zijn geweigderd. De partijttop zou ook de mogelijkheid hebben overwogen om Clinton te bevoordelen in de verdeling van de campagnegelden.

Onder druk gezet

Bernie Sanders drong daarom aan op het vertrek van de voorzitster. Ze werd ook door verschillende partijtoppers onder druk gezet om een stap opzij te zetten. Er werd namelijk gevreesd dat de heisa de Conventie zou overschaduwen. Die start in maandag in Philadelphia en dient om Clinton officieel aan te stellen als presidentskandidate voor de Democraten.

Eerder op de dag raakte bekend dat Wassermans Schultz geschrapt werd van de lijst met sprekers op de Democratische Conventie. Nu kondigt ze zelf aan dat ze aan het eind van die Conventie zal opstappen als voorzitter.

De campagne van Clinton kreeg vandaag wel de steun van Michael Bloomberg, die als een Republikein tot burgemeester van New York was verkozen. Bernie Sanders betuigde zelf ook al openlijk zijn steun voor Clinton en beloofde vanaf nu samen met haar campagne te voeren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees