FOTO. Selfies en handtekeningen van tourhelden

Heel wat grote namen van de Tour de France waren op de afspraak. Foto: Sbr

Roeselare -

Het Natourcriterium heeft er een rustige en geslaagde zevende editie op zitten. Heel wat fans kwamen opdagen voor een handtekening en selfie met hun tourhelden.

Met om en bij de 23.000 bezoekers bleef het Dovy Natourcriterium in Roeselare steken onder het bezoekersaantal van vorig jaar. Heel wat volk kwam opdagen voor tourhelden Van Avermaet, De Gendt, Matthews en bolletjes trui-drager Majka, maar de gele trui-drager zoals vorig jaar, kon de organisatie niet strikken. Toch was de sfeer opperbest. Veel fans zakten ook af voor hun lokale helden zoals Zico Waeytens en Julien Vermote. Onder hen ook Dieter Knockaert (12) die vist naar bidons. Majka en co konden hem gestolen worden. Liefst van al wou hij een foto met de Ledegemse Zico Waeytens. “Ik heb les gekregen van zijn vriendin Sarah en kreeg van haar een bidon. Ik wou die gesigneerd in mijn verzameling krijgen, dus daarom ben ik vandaag hier”, zegt hij. Zijn moeder Ine helpt mee door een spandoek te hijsen. Nog meer jong geweld aan de zijlijn. Dieter krijgt concurrentie van de 11-jarige Gauthier Van Maele. “Ik heb al meer dan 400 verschillende bidons”, klinkt het met trots. Hij fietste vanmorgen ook nog naar de supermarkt om foto's van zijn helden te laten printen. “En die laat ik hier signeren. Greg Van Avermaet en Rafal Majka heb ik al beet.” Het zit er in de familie. “Ik heb zondag mijn eerste wedstrijd uitgereden. Mijn papa en nonkel hebben ook nog gekoerst, al was mijn nonkel beter”, vervolgt hij lachend.

Veiligheid

De organisatie is alvast tevreden. “Alles is goed verlopen en we kregen ideaal weer. Velen waren er om voor Van Avermaet te supporteren”, zegt Björn Gevaert van de organisatie vzw Roeselare Koerst. Ook tevreden is schepen van Sport José Debels (CD&V). “Het viel me vooral op dat de wielrenners ruim de tijd namen voor de fans en dat is leuk natuurlijk.” Al was er ook oog voor de veiligheid. “Er was geen extra politie, maar we schakelden wel extra veiligheidsagenten in. Mensen waren op voorhand gevraagd om geen grote tassen mee te nemen. Wie dat toch deed, werd aangesproken door de veiligheidsagenten. Verder hebben we iedereen opgeroepen om een oogje in het zeil te houden en verdachte zaken te melden.” Het bleef rustig, aldus de politie. Zij houden ook nauwlettend het aantal aanwezigen in het oog.

“Over heel het parcours staat volk en op de drukke plaatsen zelfs tot drie rijen”, aldus commissaris Bart Deknudt van politiezone RIHO.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio