Van Avermaet sprint sneller dan Matthews, Froome troeft Mollema af

Van Avermaet sprint sneller dan Matthews, Froome troeft Mollema af

Foto: VDB

Greg Van Avermaet heeft dinsdag het na-Tourcriterium van Roeselare gewonnen, in het Nederlandse Surhuisterveen was Chris Froome dan weer sneller dan Bauke Mollema.

Het na-Tourcriterium in Roeselare spatte pas echt open op 11 ronden van het einde, toen de Koreaan Choe Hyeongmin even aan de boom ging schudden. Lang duurde zijn uitval niet. David Boucher nam resoluut over en in zijn spoor volgden onder andere Van Avermaet, Majka en Matthews. De rest gaf zich evenwel niet gewonnen en sloot opnieuw aan. Het sein dan voor de jarige Julien Vermote om even alleen voorop te rijden. Hij kreeg snel het gezelschap van acht anderen.

In de slotronde muisden Van Avermaet, Majka, De Gendt en Matthews er vanonder. Matthews begon de sprint van te ver op kop en een aalvlugge Van Avermaet remonteerde hem nog net voor de meet. De Pool Rafal Majka eigende zich zes seconden later in de bolletjestrui de laatste podiumplaats toe, voor Thomas De Gendt, de tweede in het bergklassement van de Tour.

Voor het natourcriterium vond een tijdrit plaats over één ronde. Daarin was De Gendt de beste. Zico Waeytens werd tweede, voor Michael Matthews.

Chris Froome troeft Bauke Mollema af in Surhuisterveen

Van Avermaet sprint sneller dan Matthews, Froome troeft Mollema af
Foto: EPA

In het Nederlandse Surhuisterveen liet Chris Froome (Sky), maandag al winnaar in Aalst, zijn gele trui ook met verve zien aan het Nederlandse publiek. Hij reed in de slotkilometers in het gezelschap van Bauke Mollema, die maandag nog Daags na de Tour in Boxmeer had gewonnen, weg uit een kopgroep van zeven renners. Het duo maakte er een onvervalste eindsprint van, waarin Froome de snelste bleek. De Nederlander Pieter Weening eindigde op korte achterstand als derde.

“Geweldige atmosfeer hier”, glunderde de 31-jarige Brit, die nog een wedstrijd in Londen rijdt en dan afreist naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Er werd trouwens hard gereden door de straten van het Friese dorp. Liefst 42 kilometer per uur gemiddeld, had Mollema op zijn teller afgelezen. “Nu wel tweede. In de Tour lukte het niet”, reageerde de renner van Trek, die na een val in de Alpen zijn tweede plaats in de Tour kwijtraakte en op de elfde plaats uitkwam in het eindklassement.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.