Bart De Wever: "Merkel heeft de weg geplaveid voor Trump, Wilders en Le Pen"

© BDW

"Wat Angela Merkel geopolitiek heeft aangericht, had vermeden kunnen worden als ze een échte leider zou zijn." Dat verklaarde N-VA-voorzitter Bart De Wever donderdagnamiddag in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

Wim Verhaert

Volgens De Wever voelen Europeanen zich bedreigd in hun veiligheid. "Dat uit zich in de resultaten van het Britse referendum over de Brexit, maar ook in de opkomst van extreemrechts. In de VS maakt Donald Trump furore, in Nederland Geert Wilders en in Frankrijk Marine Le Pen. Merkel heeft de weg voor hen geplaveid."

De Duitse bondskanselier herhaalde donderdag haar omstreden "Wir schaffen das"-uitspraak van vorig jaar. "Vandaag betekenen deze woorden iets helemaal anders dan een jaar geleden", zegt De Wever. "Merkel pleitte toen voor open grenzen, nu wil ze de Duitsers beschermen tegen het puin dat ze zelf heeft veroorzaakt. Dit is een goedkoop trucje. Het klinkt weinig overtuigend, naïef en hol."

De Wever blijft erbij dat Merkels uitspraak de exodus van vluchtelingen tot ongekende proporties deed uitgroeien. "Duitsland en Zweden werden overspoeld", zegt hij. "Het duurde tot de Balkanlanden de grenzen sloten en Merkel zich aan de voeten van Erdogan moest smijten om het rotten te stoppen." Iets wat de Turkse president bovendien "een vrijbrief gaf om de macht naar zich toe te trekken".

Oorlog

De N-VA-voorzitter vindt niet alleen dat Merkel in 2015 het voortouw had moeten nemen in een militaire coalitie tegen ISIS. Hij pleit ook voor een grotere militaire inzet tegen de terreurgroep vanuit Europa. "Als we zeggen in oorlog te zijn, dan zullen we ons ook zo moeten gedragen. De landen van de EU geven 200 miljard euro uit aan defensie. Ze hebben 2.000 gevechtsvliegtuigen, 600 oorlogsbodems en 1,4 miljoen soldaten", klinkt het.

"De Franse president zegt dat wij in oorlog zijn", verklaarde De Wever eerder in het VTM-journaal. "Als dat zo is, moet je consequent zijn en vijandelijke strijders effectief in hechtenis nemen. Maar ook sympathisanten van de vijand moet je beteugelen. Niemand zou een vijfde colonne toestaan in een oorlogssituatie. Daarom moeten mensen die sympathie uiten strenger worden aangepakt." De term ‘vijfde colonne’ is ontstaan in de Spaanse Burgeroorlog en duidt op vijanden die in de eigen rangen verblijven.

"Er zijn zeker gevallen, mensen die in deze stad wonen, over wie ik denk dat ik toch geruster zou slapen als ze in hechtenis zouden zijn", vervolgt de N-VA-voorzitter. "Mensen van wie we weten dat ze actief sympathiseren, die niks onwettigs doen, maar van wie je niet kunt uitsluiten dat ze dat morgen wel doen. Waarom wachten tot het te laat is?"

"Ik denk niet dat het een gevaarlijk precedent is", antwoordt De Wever desgevraagd. "Er zijn ook andere ideologieën die verboden zijn, zoals het nazisme. Als u daarvoor sympathie toont of er symbolen van draagt, dan bent u strafrechtelijk aansprakelijk. Mijn voorstel is om ISIS op dezelfde manier te behandelen. Ze zijn ook geen haar beter."

Vlaams Belang: "Genoeg geschafft"

"Genoeg geschafft", reageert Europarlementslid Gerolf Annemans, die de woorden van Merkel "wereldvreemd, onverantwoord maar vooral beangstigend" vindt. Hij verwijst naar de aanslagen van de jongste tijd waar asielzoekers bij betrokken waren en vindt dat de Vlaamse meerderheidspartijen "manifest een veto moeten uitspreken" tegen het "destructief migratiebeleid" van Merkel.

CD&V: "Merkel is wereldleider met de grootste ballen aan het lijf"

CD&V slaat een heel andere toon aan. "In tijden van grote beroering is de wereldleider met de grootste ballen aan het lijf een vrouw. IJzersterk van #Merkel #sticktoyourplan", lanceerde Wouter Beke via twitter. Ook partijgenoot en Justitieminister Koen Geens reageert verheugd. "Een onverschrokken en toch gematigde gids houdt 'ons' gezamenlijk Europa andermaal op de juiste weg", besluit hij.

Meer over Bart De Wever

Video

Keuze van de redactie