Wielrennen Elite - Wietse Bosmans vecht terug na ziekte van Lyme

“Wat ik heb meegemaakt, was een zware beproeving”

“Wat ik heb meegemaakt, was een zware beproeving”

Wietse Bosmans in actie op het BK mountainbike, waar hij zevende werd. Foto: avt

De ziekte van Lyme heeft er zwaar ingehakt bij Wietse Bosmans. De voorbije twee seizoenen zijn daardoor de mist ingegaan voor de 25-jarige Kalmthoutenaar, maar nu ziet hij eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

“Het zou te lang duren om op te sommen wat ik de voorbije twee jaar allemaal heb meegemaakt”, zucht de renner van het Beobank-Corendon Cycling Team. “Het was een zware beproeving. Enkele keren leek het alsof ik op het goeie spoor zat, maar telkens was het terug naar af. Dat was al lastig op lichamelijk vlak, maar mentaal was het dubbel zo zwaar.”

“Sinds maart probeer ik een goeie basis te leggen met het oog op de komende veldritwinter, dankzij een schema dat ik in samenspraak met een behandelend professor zo nauwgezet mogelijk probeer te volgen. Vorig jaar ben ik bij die man terechtgekomen toen ik UCI-punten ging verzamelen in China, de Verenigde Staten en Tsjechië. Mijn lichaam bleek nog helemaal niet in staat om die inspanningen op te brengen en ik kende een fameuze terugval. Ik moest heel lang een antibioticakuur volgen, waarvoor ik zelfs geen vrijstelling verkreeg van de Vlaamse dopingartsen, maar wel van de UCI. Daardoor was ik verplicht om naar het buitenland uit te wijken. Dat maakte het zeker niet gemakkelijker.”

“Geen stappen overslaan”

“Nu wil ik er alles aan doen om stap voor stap te verbeteren. Soms moet ik het gewoon wat rustiger aan doen, maar dan hoor ik dat mensen zich afvragen of ik er wel genoeg voor doe. Je probeert het te negeren, maar toch raakt het je. De mensen die zo reageren zouden eens in mijn schoenen moeten staan, ze zouden wel anders piepen. Toch wijk ik niet af van mijn lijn en dat lijkt voorlopig de goede te zijn. Met onder meer een zevende plaats op het BK mountainbike en een zesde in de eindstand van de Ronde van Luik, gaat het de goeie richting uit. Ik timmer verder aan mijn conditie in een rittenkoers in de Franse Vogezen (waar Bosmans momenteel aan de slag is, red.). Daarna gaat de riem er even af. Ik wil absoluut niet over mijn toeren gaan. Het zal deugd doen om samen met mijn vriendin even mijn zinnen te verzetten.”

“Na die rustperiode start ik de specifieke training voor het veldrijden op. Doel is weer op mijn oude niveau te geraken. Dat zal onvermijdelijk gaan met vallen en opstaan. Pas als ik voel dat ik weer op het niveau ben dat ik voor ogen heb, zal ik aangeven welke ambitie ik dit seizoen eventueel nog wil realiseren.”

Corrigeer

MEER NIEUWS