“In deze job moet je aandachtig zijn. Pokémon verboden, dus”

© */ImageGlobe

Snecma, een bedrijf in Zaventem dat vliegtuigmotoren onderhoudt, verbiedt zijn werknemers om Pokémon Go te spelen. “We willen niet wachten tot het ­eerste ongeluk op onze werkvloer.” De hype kan inderdaad ­gevaarlijk zijn: vorige week zijn nog drie jongeren van de rails ­geplukt, zo meldt Infrabel. Ze waren op Pokémons aan het jagen.

Wim Brillouet en Guy Stevens

Pokémon Go is amper twee weken beschikbaar in België. Maar het gsm-spelletje palmt nu al de werkvloer in. Tijdens een vergadering snel even de ruimte scannen of er nergens een ­Pikachu of Vulpix verstopt zit: in al heel wat bedrijven is het vaste prik. De baas, die kan er minder om lachen.

Bij Snecma in Zaventem, waar ze vliegtuigmotoren onderhouden, grijpen ze in. Preventief, naar eigen ­zeggen. Níét naar aanleiding van een incident. Gisterochtend kregen alle 250 personeelsleden een mail. Samengevat: Pokémon Go is erg risicovol. We verbieden het spel op de terreinen en in de ­gebouwen. Wie het toch speelt, krijgt een verwittiging.

“Dit is een preventieve maatregel. We willen niet wachten tot het eerste ongeluk op onze werkvloer. Onze werknemers herstellen en onder­houden vliegtuigmotoren. Dat is een activiteit die de volle aandacht vraagt. Kritiek verwachten we niet, ons ­personeel zal dit begrijpen”, zegt ­HR-directeur Bart Wauters.

Wel tijdens koffiepauze

Volgens werkgeversorganisaties Unizo en NSZ is Snecma het eerste bedrijf in Vlaanderen dat zo ver gaat. Mag je baas het verbieden? “Ja, een werkgever mag regels opleggen voor het gebruik op de werkvloer. Gezien de hype van Pokémon Go lijken die ­regels nodig. We verwachten dat bedrijven het specifiek gaan opnemen in hun arbeidsreglement”, zegt Sanderijn Vanleenhove, woordvoerder van Unizo. “Voor sociale media zijn die afspraken er al. Zo mag je in veel bedrijven wél Facebook en Twitter gebruiken ­tijdens de lunch- of koffiepauze, maar niet aan je bureau.”

“Maak goede afspraken”, ­adviseert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).“Dan zijn er geen discussies.” Wie toch in de fout gaat, riskeert in de meeste ­bedrijven een verwittiging. Dat blijkt uit een enquête van het NSZ. Pas na twee of meer inbreuken dreigt een ontslag.

De overlast die Pokémon Go ver­oorzaakt, beperkt zich niet tot de werkvloer. Woensdag moest de politie de ­Antwerpse Kammenstraat al afsluiten na een overrompeling voor een Pokémon-event.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Pokémon Go

Video

Keuze van de redactie