Ferrera trekt aan alarmbel bij Standard: “Dit is niet werkbaar”

© Photo News

Crisisberaad gisteren bij Standard. De A-kern moet dringend worden uitgedund. “We zijn nu met 26 plus 4 spelers op training, dat is niet werkbaar”, aldus coach Yannick Ferrera. Indicatief voor een slordige transferperiode.

Walter Wauters

Vorige week al trok Yannick Ferrera aan de alarmbel. Dat ze nogal dik in de aanvallers zaten. Ondertussen zijn er nog twee bijgekomen: Iscaac Mbenza en Benito Raman. Waardoor Standard nu aan acht aanvallers zit. En een A-kern met 33 spelers. Gelukkig zijn er wat geblesseerden. Maar er is ook een rotatie van beloften die komen meeproeven met de A-kern.

“We waren vanochtend met 26 spelers plus 4 beloften op de training”, aldus Ferrera. “Dat is te veel. 22 plus 3 of 4, dat is het ideale getal. We gaan er deze namiddag over vergaderen met de directie. Enkele spelers naar de B-kern sturen, is één optie. Maar dat is nooit leuk. Misschien zijn er nog andere oplossingen. Tot woensdag is het in elk geval geen acuut probleem. Want door de match zondag is het maandag alleen uitlooptraining voor de titularissen. Maar vanaf woensdag moet er een oplossing zijn.”

De beste oplossing zou zijn dat er wat spelers vertrekken. Prioritair aanvallers. Yattara, Tetteh, Emond mogen weg. Middenvelders Badibanga en Enoh mogen ook weg. En er zijn nog drie spelers met wie Ferrera al geen rekening meer houdt, maar die nog altijd op de loonlijst staan: doelman Yohan Thuram, middenvelder Rochinha en Alpaslan Öztürk die opnieuw op weg zou zijn naar Turkije waar hij de voorbije twee jaar al werd uitgeleend.

Raman speelgerechtigd

De lichaamstaal van Ferrera sprak gisteren boekdelen. Hij is niet gelukkig met de situatie. En de zes aanwinsten dragen niet zijn stempel. Hij vraagt alleen profielen van spelers, gaf hij eerder al aan. Geen namen. Dat is de taak van Olivier Renard, Daniel Van Buyten en wie bij Standard nog allemaal over transfers gaat. Hij had een spits met diepgang gevraagd. En nu heeft hij er ineens twee: Benito Raman en Isaac Mbenza. “Allebei spitsen met diepgang en snelheid.” En hij heeft al aanvallers op overschot. Of Mbenza te vergelijken valt met Origi, werd hem gevraagd. “Ik ken hem niet zo goed”, was het antwoord. Vreemd uit de mond van de trainer die hem net had aangeworven. En of met die zes aanwinsten nu alle lacunes waren opgevuld? “Over de effecten van de mercato wil ik me niet uitspreken. We zullen zien. Tot voor de Supercup waren we goed. Maar we hebben de tweede helft in Brugge gemist. Op acht matchen hebben we één slechte helft gespeeld. Gelukkig heeft het ons alleen maar een titel gekost, geen punten. Zondag om 17.15 uur zullen we meer weten. Ik ben niet zo voor op voorhand babbelen. Ik heb liever daden.”

Mogelijk maakt Benito Raman zondag zijn debuut in rood-witte kleuren. “Hij is speelgerechtigd en fysiek staat hij op het niveau van de anderen”, aldus Ferrera. “Hij en Mbenza hebben allebei de voorbereiding met hun club meegemaakt. Dus fysiek mag er geen probleem zijn. Mbenza is ook speelgerechtigd, maar trainde nog maar één keer mee met ons en dan nog een lichte training. Raman kan spelen. En hij is inzetbaar op vier aanvallende posities. Links of rechts, achter de spits en als spits.”

Meer over Standard de Liège

Meer nieuws

Keuze van de redactie