"Ongewenste aanrakingen bij jonge meisjes": asielzoekers verwijderd van Sfinksfestival

"Ongewenste aanrakingen bij jonge meisjes": asielzoekers verwijderd van Sfinksfestival

Foto: Koen Bauters

Op Sfinks Mixed in Boechout is zaterdag een groep van ongeveer 25 asielzoekers van het festivalterrein gezet, nadat er geruchten waren opgedoken dat ze meisjes aan het lastigvallen waren. Dat zegt de lokale politie van de zone Minos. Er is voorlopig nog geen enkele klacht ingediend, maar de politie sluit niet uit dat er zich alsnog slachtoffers zullen melden.

De festivalorganisatie heeft het zondag in een reactie aan Belga over een "geïsoleerd incident" en stelt dat het overgrote deel van de bezoekers niets gemerkt heeft van de heisa. "Enkele bezoekers hebben aan opzichters van het festival gemeld dat ze 'ongewenste aanrakingen' hadden gezien door een groep jonge mannen bij enkele jonge meisjes", zegt Dirk Depover, voorzitter van de raad van bestuur van Sfinks. "Onze mensen hebben daarom meteen ingegrepen en de jonge mannen uit de tent in kwestie - The Urban Mad, een soort dansclub - gezet. Er is beslist om hen te vragen het festival te verlaten en het verder aan de politie over te laten. Blijkbaar zijn twee van de betrokkenen niet ingegaan op de vraag om vrijwillig weg te gaan en heeft de politie hen opgepakt."

Depover benadrukt zondag dat het verwijderen van de asielzoekers een preventieve maatregel was en de festivalorganisatie geen zicht heeft op de precieze ernst van de feiten. "Ook wij hebben nog geen klacht ontvangen", stelt hij. "Er zijn de voorbije dagen ook geen andere soortgelijke incidenten gemeld. Met dagelijks meer dan 30.000 bezoekers valt zo'n geïsoleerd incident natuurlijk moeilijk uit te sluiten, maar we grijpen in zo'n geval dus wel meteen in. Dit mag de pret niet bederven op een voor het overige prachtig festivalweekend."
Sfinks zou ook pas na afloop ingelicht zijn over de eerdere meldingen van soortgelijke incidenten in omliggende politiezones.

In de cel

De twee asielzoekers die zich verzetten tegen de verwijdering werden even bestuurlijk aangehouden en bleven tot het einde van het festival in de cel.

'We waren vooraf al op onze hoede, omdat korpsen van omliggende politiezones al gewag hadden gemaakt van soortgelijke incidenten op andere evenementen. Toen getuigen meldden dat er meisjes lastiggevallen werden, hebben we ingegrepen en de groep asielzoekers voor de duur van de festivaldag verwijderd. We hebben dat gedaan om de veiligheid te garanderen en de festivalorganisatie te helpen - Sfinks is een echt gezinsfestival', zegt Johan Wonnink van de politiezone Minos, die benadrukt dat zij nog geen klachten hebben ontvangen van slachtoffers, enkel getuigenverklaringen.

De asielzoekers werden allemaal geïdentificeerd voor het geval er de komende dagen of weken alsnog slachtoffers zich zouden melden. Ze waren naar Sfinks afgezakt vanuit verschillende asielcentra uit de regio. Zondag zijn er voorlopig geen incidenten meer gemeld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees