Baptise Planckaert zorgt voor derde Belgische zege op rij in Polynormande

Baptise Planckaert zorgt voor derde Belgische zege op rij in Polynormande

Foto: Twitter

Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles) heeft zondag in Saint-Martin-de-Landelles de 37e editie van de Polynormande (cat. 1.1) gewonnen. De 27-jarige West-Vlaming was na 157 kilometer in de sprint sneller dan de Canadees Ryan Anderson en de Fransman Julien Duval en zorgde zo voor de derde Belgische zege op rij in de Franse semiklassieker. In 2014 won Jan Ghyselinck, vorig jaar Oliver Naesen.

Vijf renners kregen al snel de ruimte van het peloton. Pierre Gouault, Johan Le Bon, Daniel Ricardo Diaz, Kévin Lebreton en de Belg Tom Dernies namen een voorsprong van ruim drie minuten. Toen met de finale in zicht de voorsprong zienderogen slonk, zetten Anthony Delaplace, Jonathan Hivert en Marco Minnaard een tegenaanval op. Het trio draaide goed rond en op 25 kilometer van de finish was de kloof met de vijf gedicht. Ook het peloton was niet ver. Het tempo ging omhoog en in de slotkilometers kwam alles weer samen. In de sprint stond er geen maat op Planckaert, die zijn vierde zege van het seizoen boekte.

"Deze wedstrijd was een doel voor mij", reageerde de 27-jarige renner van Wallonie-Bruxelles. "We hebben het als ploeg perfect gespeeld. Tom Dernies zat in de vroege vlucht, waardoor we niet moesten werken in de achtervolging. Dat was vooraf al het plan. Voor mij persoonlijk was La Polynormande een doel na de Ronde van Wallonië. Ik weet dat ik in goede doen ben en de ploeg heeft veel vertrouwen in mij."

In tegenstelling tot vorig jaar liet Planckaert zich zondag niet verrassen. "Toen miste ik de goede ontsnapping en won ik de sprint om de zevende plaats. Dat scenario mocht zich niet herhalen. Dit is zeker een collectieve overwinning. De sprint werd perfect aangetrokken door Julien Stassen en Kevyn Ista was de laatste renner voor mij. Op 250 meter van de finish heb ik alles gegeven. Ik zag niemand in mijn wiel en hield stand."

"La Polynormande is naar mijn mening de belangrijkste wedstrijd van de laatste manches van de Coupe de France. De aankomsten in Fourmies, Isbergues en de Tour de Vendée moeten me zelfs nog beter liggen. Ik denk dat ik ook in die wedstrijden kan meestrijden voor de overwinning", besluit Planckaert, die zijn leiderspositie in de UCI Europe Tour verstevigde. .
 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.