Weerzinwekkende reacties op overlijden: “Ziekelijk racisme”

Weerzinwekkende reacties op overlijden: “Ziekelijk racisme”

Foto: rr

Genk -

Op de sociale media wordt dinsdag met afgrijzen gereageerd op de racistische reacties na het overlijden van de 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri uit Genk. De jongen overleed in Marokko bij een ongeval met een quad. “Mensen generen zich niet meer”, zegt Youssef Kobo, medewerker van CD&V-politica Bianca Debaets in Brussel. Mediaminster Sven Gatz heeft het over “ziekelijk racisme”.

De reacties op het overlijden van de tiener werden dinsdag al honderden keren gedeeld op Twitter en Facebook. Het gaat van “Hij was op verlof naar het land van herkomst. Hij geeft ‘t goeie voorbeeld. Hij blijft meteen ginder” tot “Sinds wanneer is een geitenneuker een Vlaming?”.

Weerzinwekkende reacties op overlijden: “Ziekelijk racisme”
Weerzinwekkende reacties op overlijden: “Ziekelijk racisme”

Vlaamse Verdedigings Liga

Het nieuws van het overlijden van Kaddouri werd ook gedeeld op de ‘Vlaamse Verdedigings Liga’, een Facebookpagina met meer dan 23.000 volgers. Het bijschrift? “Ziet een Vlaming er tegenwoordig zo uit?”

De post werd intussen verwijderd, maar de reacties werden door enkele gebruikers op Facebook gerapporteerd. Het antwoord van Facebook is dat de post de “waarden van de gemeenschap niet geschonden heeft”.

Angst

Een samenspel tussen de opkomst van terreur, de vluchtelingencrisis en economische stagnatie zorgt ervoor dat het extremistische gedachtegoed sneller en gemakkelijker dan ooit verspreid wordt, zegt Youssef Kobo, medewerker van CD&V-politica Bianca Debaets in Brussel. “Er zijn te weinig mensen die een stap achteruit nemen en zeggen: waar stopt het? Het is een teken aan de wand. Het is al jaren bezig en het wordt alleen maar erger.”

De lat wordt verlegd, vindt Kobo. “Het begrip racisme wordt uitgehold en het gaat steeds om het al dan niet “politiek correct” gebruiken van bepaalde woorden.”

Vrijheid van meningsuiting?

“Je mag de vrijheid van meningsuiting niet inperken. Helemaal niet. Maar oproepen tot haat en geweld is een stap te ver. Het ging hier om de dood van een 15-jarige jongen die verongelukt was.”

“Waar stopt het dan?”, vraagt Kobo zich af. “Mensen generen zich niet meer. En er wordt niet genoeg aandacht aan besteed. Zorgwekkend.”

"Dit kwetst ons heel erg", laat de schooldirecteur van de de overleden Genkse tiener weten aan VRT. "Het overlijden van een puber, zonder dat men hem kent, aanwenden om zulke uitspraken de wereld in te sturen, dat kan niet."

“Ziekelijk racisme”

Mediaminister Sven Gatz (Open VLD) noemt de - veelal onder schuilnaam geplaatste commentaren - weerzinwekkend en getuigen van “ziekelijk racisme”. “Deze mensen moeten geholpen worden, maar kunnen/willen dat wellicht niet.”

 

 

Ook bij zowat alle andere partijen wordt met ongeloof gereageerd. “Zum kotsen”, vindt Brussels parlementslid Yamila Idrissi (SP.A). “Dat de dood van een jongen aanleiding geeft tot vreselijke racistische opmerkingen”, zegt Vlaams parlementslid Tine Soens (SP.A). “What’s wrong with this world?”

“De hatelijke reacties op de sociale media tonen aan dat er nog veel werk is om tot een gedeeld burgerschap en een inclusieve samenleving te komen”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). “Mensen die dergelijke kwetsende taal hanteren, zouden maar eens in de spiegel moeten kijken.”

“Ranzig”

“Dit kunnen we niet zo laten”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V) . “Ik ben geschokt, dit is ranzig en tart elke verbeelding. Maar ik stel ook vast dat er in Genk en op de sociale media heel veel medeleven is, over mensen van alle afkomsten heen. Dat wordt misschien wat weinig benadrukt.”

De familie van de jongen verblijft op dit moment nog in Marokko en zal pas binnen enkele dagen terug in België zijn. “Dan zullen we samen met hen en met de verenigingen waarin het slachtoffer actief was, bekijken hoe we reageren”, aldus de burgemeester van Genk. Die reactie kan de vorm van een klacht bij Unia aannemen, zoals onder meer Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) vroeg. “Er zijn ook oproepen om een wake te organiseren”, zegt Dries. “We bespreken die vragen met de familie en de omgeving van de jongen.”

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees