Nachten van vallende sterren: de Perseïden komen eraan

© IMAGEGLOBE

Wie wensen wil formuleren, kan binnen enkele nachten best eens buiten op een donkere plaats staan of liggen, want wij koersen met onze planeet weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat vallende sterren oplevert.

sdv

Elke zomer trekt de planeet Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan aan 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen.

De activiteit van de meteorenregen sterkt vanaf 8 augustus aan tot een maximum volgens de Volkssterrenwacht Urania in de nacht van 12 op 13 augustus. Door de hoge stand van de radiant (de plaats vanwaar de meteoren van een zwerm vandaan te lijken komen) aan de hemel, is het grootste aantal Perseïden in de tweede helft van de nacht te zien. Beste moment is omstreeks 03.30 uur.

De Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie NOVA mikt ook op de nacht daarvoor, dankzij Jupiter. De reuzenplaneet beweegt iedere 12 jaar langs de bewuste stroom van deeltjes. De sterke zwaartekracht van de gigant kan zorgen voor verdichtingen in de deeltjeswolk, en dus extra meteoren. Dat zou dan rond 02.00 à 03.00 uur zijn, al valt dit moeilijk te voorspellen.

Om de meteoren waar te nemen, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om, best vanop donkere plaatsen buiten stedelijke gebieden, met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. De lichtsporen kunnen overal aan de hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus. Er kunnen tientallen meteoren per uur te zien zijn.

Een veldbed en eventueel een slaapzak of deken zijn geen overbodige luxe. Alcohol is uit den boze, waarschuwen amateur-astronomen. Want met de hoeveelheid genuttigde alcohol dreigt het aantal waargenomen vallende sterren alleen maar toe te nemen.

Echte fanaten vergelijken hun tellingen met die van andere hemeltuurders.