Vanavond start eerste klasse B: hoe werkt het en wie is favoriet?

Vanavond start eerste klasse B: hoe werkt het en wie is favoriet?

Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Ook in tweede klasse – sorry, eerste klasse B – beginnen ze er het komende weekend aan. Lierse opent vanavond in Roeselare. De compleet vernieuwde Proximus League is aan zijn proefstuk toe. Acht teams strijden vanaf vanavond voor promotie naar eerste klasse A: Antwerp, Cercle Brugge, Lierse, Lommel United, OH Leuven, Roeselare, Tubeke en Union. Een overzicht.

HOE GAAT HET IN ZIJN WERK?

* twee competities van 14 speeldagen, finale tussen periodekampioenen

Eerste klasse B wordt onderverdeeld in 2 aparte competities van telkens 14 speeldagen. De eerste competitie loopt van augustus tot november, de tweede van november tot februari. De winnaars van beide competities, de twee periodekampioenen zeg maar, spelen een finale voor promotie naar eerste klasse A. De finale bestaat uit een heen- en terugwedstrijd. De heenwedstrijd vindt plaats op het veld van de club met de minste (samengetelde) punten.

* nummers 2, 3 en 4 doen mee in play-off 2 en kunnen Europees halen

De clubs die 2de, 3de en 4de eindigen in eerste klasse B (op basis van de samengestelde punten van de twee aparte competities) spelen datzelfde seizoen nog mee in play-off 2 van eerste klasse A. Zij maken dan nog kans op Europees voetbal, als zij tenminste over een Europese licentie beschikken. Promoveren kan uiteraard niet, dat kan alleen de kampioen uit eerste klasse B.

* play-off voor behoud, één club degradeert naar de amateurs

De clubs die 5de, 6de, 7de en 8ste eindigen in eerste klasse B (op basis van de samengestelde punten van de twee aparte competities) spelen nog een play-off met heen- en terugwedstrijden. Wie daarin laatste eindigt, zakt naar de eerste amateurklasse. De clubs beginnen aan deze play-off met 50% van de samengetelde punten.

Bekijk het schema hier.

Bekijk de volledige kalender hier.

WIE IS FAVORIET?

 

Antwerp is duidelijk de topfavoriet voor de promotie. De Great Old versterkte zich onder meer met Dierckx, Remacle en Camus. “Met onze transfers moet je niet onnozel doen: we gaan vol voor de titel”, vertelt coach Fred Vanderbiest. “Er is maar één focus: de eerste plaats. Zeker omdat we er vorig seizoen al zo dichtbij waren. Natuurlijk zal de druk weer enorm zijn. Die druk zal elke dag toenemen. Vorig seizoen waren hier ook veel ervaren gasten en die zijn toch aan die druk ten onder gegaan.”

Lierse versterkte zich ook serieus en doet mee voor de titel”, aldus Vanderbiest. Dat beaamt ook Liersetrainer Eric Van Meir. “Ik ga niet roepen dat we de beste ploeg hebben, maar net als Antwerp steken wij niet onder stoelen of banken dat we kampioen willen worden. We gaan meteen vol voor die eerste periodetitel, want dan sta je al in de finale. Met onze transfers moeten we simpelweg beter doen dan vorig seizoen.” Lierse deed het de voorbije maanden inderdaad niet slecht op de transfermarkt. “Met Vanhamel en Joachim haalden we twee jongens die net kampioen werden in tweede klasse. De Belder was tweede in de topschuttersstand na Velikonja. En Frans en Wils kent iedereen.”

De vaakst geciteerde andere titelkandidaten zijn OHL en Roeselare. Roeselare versterkte zich onder meer met Van Acker en Lecomte. “En het heeft ook een goede coach, Mercier, die zich al bewees bij Boussu Dour en Seraing”, aldus Antwerp-coach Vanderbiest, die ook beducht is voor OHL. “Het heeft wat spelers uit eerste klasse kunnen houden. In die ploeg zit muziek.” De Leuvenaars hielden coach Ferrare aan boord, maar verloren in het tussenseizoen wel sterkhouders Bostock en Croizet.

Al het nieuws over de Proximus League hier.

 

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.