Tanden flossen is dan toch niet nuttig

Krijgt u van uw tandarts telkens opnieuw te horen dat u grondiger moet flossen? Voortaan mag u dat advies in de wind slaan. Flossen blijkt minder nuttig dan wordt beweerd. “Tijdrovend en inefficiënt”, zegt Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tand­artsen. “Wij raden ­patiënten aan borsteltjes te gebruiken.”

christine de herdt

“Flost u wel regelmatig?” ­Iedereen krijgt die vraag wel eens van zijn tandarts. Maar de techniek, waarbij je etensrestjes met een flinterdun draadje tussen de tanden verwijdert, staat flink ter discussie. “Geen enkel internationaal onderzoek kan het nut ­ervan aantonen”, zegt Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT).

In de Verenigde Staten ­ontstond er deze week commotie over. Het ministerie van Volksgezondheid bleek flossen van de lijst met ­gezondheids­aanbevelingen te hebben ­geschrapt. En dat na 35 jaar. Hoe dat komt? Hun adviezen moeten gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Maar toen het persbureau AP de overheid naar de effectiviteit van de flosdraad vroeg, leek de techniek niet zo betrouwbaar. Het bewijs dat flossen zou helpen tegen gaatjes en tandplak was “zwak, onbetrouwbaar en van slechte kwaliteit”.

Schade aan tandvlees

“Flossen beschermt inderdaad niet tegen gaatjes. Alleen de fluoride in je tandpasta doet dat. En wie tandplak wil verwijderen moet gewoon goed poetsen”, zegt ook Souffriau. “De Europese Vereniging voor Parodontologie is het er bovendien over eens dat flossen tandvleesontstekingen niet kan voorkomen”, stelt Wim Teughels, professor Tandheelkunde aan de KULeuven.

De VVT raadt ­patiënten aan met interdentale borsteltjes te werken. Vijf of zes keer steek je de minuscule stokjes met weerhaakjes tussen de vrije ruimtes van elke tand. Telkens ‘s avonds. “Het is ­veel makkelijker en minder tijdrovend”, zegt Souffriau. Je kan ook weinig brokken maken. “Flossen veroorzaakt soms schade aan het tandvlees. Zo kunnen ­bacteriën in de bloedbaan ­raken en lopen mensen het risico op een infectie.”

Of flossen dan volledig moet worden gebannen uit de badkamer? “Mondhygiëne blijft ontzettend belangrijk. Voor sommige patiënten bij wie de tanden erg dicht op elkaar staan, is flossen de enige oplossing”, zeggen Teughels en Souffriau. “Voor anderen zijn de borsteltjes de beste optie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer