Tanden flossen is dan toch niet nuttig
Krijgt u van uw tandarts telkens opnieuw te horen dat u grondiger moet flossen? Voortaan mag u dat advies in de wind slaan. Flossen blijkt minder nuttig dan wordt beweerd. “Tijdrovend en inefficiënt”, zegt Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen. “Wij raden patiënten aan borsteltjes te gebruiken.”
“Flost u wel regelmatig?” Iedereen krijgt die vraag wel eens van zijn tandarts. Maar de techniek, waarbij je etensrestjes met een flinterdun draadje tussen de tanden verwijdert, staat flink ter discussie. “Geen enkel internationaal onderzoek kan het nut ervan aantonen”, zegt Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT).
In de Verenigde Staten ontstond er deze week commotie over. Het ministerie van Volksgezondheid bleek flossen van de lijst met gezondheidsaanbevelingen te hebben geschrapt. En dat na 35 jaar. Hoe dat komt? Hun adviezen moeten gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Maar toen het persbureau AP de overheid naar de effectiviteit van de flosdraad vroeg, leek de techniek niet zo betrouwbaar. Het bewijs dat flossen zou helpen tegen gaatjes en tandplak was “zwak, onbetrouwbaar en van slechte kwaliteit”.
Schade aan tandvlees
“Flossen beschermt inderdaad niet tegen gaatjes. Alleen de fluoride in je tandpasta doet dat. En wie tandplak wil verwijderen moet gewoon goed poetsen”, zegt ook Souffriau. “De Europese Vereniging voor Parodontologie is het er bovendien over eens dat flossen tandvleesontstekingen niet kan voorkomen”, stelt Wim Teughels, professor Tandheelkunde aan de KULeuven.
De VVT raadt patiënten aan met interdentale borsteltjes te werken. Vijf of zes keer steek je de minuscule stokjes met weerhaakjes tussen de vrije ruimtes van elke tand. Telkens ‘s avonds. “Het is veel makkelijker en minder tijdrovend”, zegt Souffriau. Je kan ook weinig brokken maken. “Flossen veroorzaakt soms schade aan het tandvlees. Zo kunnen bacteriën in de bloedbaan raken en lopen mensen het risico op een infectie.”
Of flossen dan volledig moet worden gebannen uit de badkamer? “Mondhygiëne blijft ontzettend belangrijk. Voor sommige patiënten bij wie de tanden erg dicht op elkaar staan, is flossen de enige oplossing”, zeggen Teughels en Souffriau. “Voor anderen zijn de borsteltjes de beste optie.”
Hoofdpunten
EU-lidstaten bereiken na jaren onderhandelen akkoord over nieuw asiel- en migratiebeleid
“Je verwerkt dit nooit, maar je kan wel leren om ermee te leven”: experts over het drama van de vergeten baby
Vlaamse Laurent zag alles gebeuren in Annecy: “Kindjes waren in hals en buik gestoken”
ASSISEN. Exen delen pijnlijke verhalen van Jurgen Demesmaeker: “Hij duwde me van de trappen omdat hij dacht dat ik hem aan het bedriegen was, terwijl hij mij bedroog”
Beste van Plus
Enorme bijenzwerm strijkt neer in fietsmandje Christa (57): “Ze noemen me al de bijenkoningin”
Maneskin-frontman excuseert zich voor kusfilmpje met andere vrouw: “Dit was niet hoe we het wilden aanpakken”
Leeuw en leeuwin kiezen wel erg opmerkelijke plek om te paren
Missverkiezing moet winnares verdedigen na kritiek op haar uiterlijk: “Foto is vanuit slechte hoek genomen”
Lees meer
Jennifer Aniston beweert strakker dan ooit te zijn door ‘low impact work-outs’: “Ongelooflijke resultaten”
Wat moet je doen als je kind blijft bedplassen? Uroloog geeft advies
Diëtiste: “Ouders kiezen wat ze aanbieden van eten, maar een kind beslist zélf wat hij eet”
Steeds meer kinderen blijven bedplassers en dat heeft een duidelijke reden: “En dat is níét de opvoeding”