Twee agentes gewond na aanval met machete, premier keert terug uit vakantie

Twee agentes gewond na aanval met machete, premier keert terug uit vakantie

Foto: BELGA

In het centrum van Charleroi zijn twee politieagentes zaterdagmiddag gewond geraakt toen ze werden aangevallen door een man met een machete. De man schreeuwde “Allahu Akbar” en haalde vervolgens uit met zijn kapmes. Premier Charles Michel keert naar aanleiding van het incident vervroegd terug uit vakantie, een onderzoek naar terreur werd reeds opgestart door het OCAD. Het dreigingsniveau blijft echter op 3.

De feiten speelden zich af in de nabijheid van het politiekantoor van Charleroi. Een man meldde zich rond 16 uur aan de balie van het politiekantoor. Hij haalde onmiddellijk een machete uit zijn zak en verwondde eerst een agente aan het hoofd en haalde vervolgens ook nog uit naar een tweede agente. Een derde agent vuurde daarop op de dader. 

Volgens de politie riep de verdachte tijdens het incident “Allahu Akbar”, ofwel “God is groot”, wat erop kan wijzen dat het om een terreurdaad gaat. Een van de agentes zou diepe snijwonden opgelopen hebben ter hoogte van het aangezicht, ze is overgebracht naar het ziekenhuis Notre Dame in Charleroi. Ze is er erg aan toe, maar haar leven is niet in gevaar. De tweede agente raakte slechts licht gewond. De collega's van de slachtoffers waren in shock.

Twee agentes gewond na aanval met machete, premier keert terug uit vakantie
Foto: BELGA

De dader kon uitgeschakeld worden door een derde agent. Hij werd met zware verwondingen aan zijn benen en borst overgebracht naar het ziekenhuis Marie Curie. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen, zegt de politie. Het parket is ter plaatse afgestapt en er is een veiligheidszone ingesteld rond de boulevard Pierre Mayence. De identiteit van de dader en zijn motieven zijn nog onduidelijk.

Michel en Jambon veroordelen daad, onderzoek al opgestart

Charles Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hebben inmiddels gereageerd op de aanval. De premier zegt dat hij de aanval “krachtig veroordeelt”. Zijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun naasten en de politiemensen. Michel zegt de situatie op de voet te volgen en keert naar aanleiding van het incident terug uit vakantie. Zondag zal hij de veiligheidsdiensten ontmoeten om de praten over de aanval. 

Ook Paul Magnette, burgemeester van Charleroi en minister-president van het Waals Gewest, komt terug uit vakantie. Hij veroordeelt de aanslag met klem en looft de politiediensten, die volgens hem blijk geven van "een voorbeeldig professionalisme om de veiligheid van de burgers te verzekeren

Jambon heeft het over een laaghartige daad. “Al mijn steun aan de twee gewonde politiemensen, hun collega’s en familieleden”. De minister benadrukt dat een analyse door het OCAD (het orgaan dat de dreiging analyseert, red) aan de gang is. Het dreigingsniveau (algemeen en ook voor de politie) zal voorlopig echter niet wijzigen en blijft dus op 3. 

Twee agentes gewond na aanval met machete, premier keert terug uit vakantie
Foto: BELGA

 

Het federaal parket zal nu het onderzoek naar de steekpartij in handen nemen. Meer informatie volgt zondagochtend.

Corrigeer

NIEUWS