Gek stormt politiekantoor binnen en schreeuwt “Allahu Akbar”

Ze moesten iedereen controleren die het politiekantoor binnenkwam, maar kregen er niet eens de tijd voor

Ze moesten iedereen controleren die het politiekantoor binnenkwam, maar kregen er niet eens de tijd voor

Foto: BELGA

De binnenstad van Charleroi is gisternamiddag opgeschrikt door een aanval die veel weg heeft van een terreurdaad. Een man stormde het politiekantoor binnen, schreeuwde “Allahu Akbar” en verwondde twee agentes met een machete. Een derde agent schoot de man dood.

Is ons land opnieuw opgeschrikt door een terreurdaad? Het gerecht wou er zich gisteravond nog niet officieel over uitspreken. Maar veel elementen in de aanval van de nog onbekende man, zaterdagnamiddag in Charleroi, wijzen er wel op.

Exact om 15.58 uur arriveerde de man aan het politiekantoor in het centrum. Hij zei aanvankelijk niets. Wegens de terreurdreiging in ons land moet sinds de aanslagen van 22 maart iedere burger door een controlepost aan de ingang van de politiecommissariaten. In Charleroi werd die post gisteren bemand door twee agentes, Corine en Akima. Hun taak: iedere persoon controleren en de inhoud van rugzakken scannen. Maar deze keer kregen ze daarvoor niet eens de tijd.

Meteen uitgehaald

De dader trok plots een kapmes uit zijn rugzak en haalde meteen uit. Omstanders hoorden hem “Allahu Akbar” roepen, Arabisch voor “God is groot”. De verbouwereerde agentes wisten niet wat er gebeurde. Hij haalde uit om te doden.

Ze moesten iedereen controleren die het politiekantoor binnenkwam, maar kregen er niet eens de tijd voor
Foto: BELGA

Een derde agent kwam in allerijl aangelopen en schoot de man met twee kogels neer. Volgens onze informatie werd hij in de borstkas en in het rechterbeen geschoten. In het ziekenhuis overleed hij aan de opgelopen verwondingen.

In allerijl geopereerd

Agente Corine kwam er vanaf met lichte verwondingen, maar haar collega Akima werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis Notre Dame. Ze bleek zwaar geraakt in het aangezicht en moest met spoed worden geopereerd. Volgens de laatste berichten van gisteravond verkeert ze niet in levensgevaar.

De emoties liepen hoog op na de laffe daad. Tal van collega’s werden in shock weggevoerd. De politiewoordvoerder van Charleroi, David Quinaux, spreekt van een zwarte dag. “We zijn hier in Charleroi met 905 agenten, wij vormen één grote familie. Iedereen is van de kaart door wat er gebeurd is.”

Het federale parket nam gisteravond het onderzoek in handen. Voorlopig zijn de identiteit en de afkomst van de dader onduidelijk. Wat hem dreef? Al even onduidelijk. Of hij deel uitmaakte van een terreurgroep en/of psychische problemen had? Niet bekend. Vandaag wordt meer informatie verwacht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees