Brouwerij AB Inbev stopt met productie van bekende ribbeltjesglas van Stella Artois. En dat is jammer

Een ode aan het “ribbeke”

Het ‘ribbeke’. Foto: photo news

“Voor mij een ribbeke.” Ik wil (echt) niet weten hoe vaak ik die woorden al uitgesproken heb op café. Dat brouwerij AB Inbev nu stopt met de productie van het ribbeltjesglas voor pilsmerk Stella Artois stemt me dan ook triest. Daarom hef ik nog een laatste keer het glas op het ‘ribbeke’.

Je hebt liefhebbers van ‘fluitjes’ en van ‘boerkes’, maar ik drink mijn pintjes nog altijd het liefst uit een ‘ribbeke’, het geribbelde glas dat zo typerend is aan de bruine kroeg. Mijn type kroeg.

Dat ‘ribbeke’ dat me door de matchen hielp waarin de Rode Duivels alweer niet hun volle potentieel lieten zien. En door die waarin ze dat wel deden. Dat ‘ribbeke’ dat telkens te snel leeg was tijdens een potje kaarten met vrienden. Dat ‘ribbeke’ dat zo goed smaakte voor ik uit die verdomde plastic bekertjes moest gaan drinken op de plaatselijke fuif. Dat ‘ribbeke’ dat ik in één keer naar binnenwerkte na één van die je-weet-wel-dagen op het werk.

Het is nu gedaan met dat ‘ribbeke’. AB Inbev stopt met de productie van het ribbeltjesglas voor haar bekendste pilsmerk Stella Artois. Voortaan kan mijn cafébaas - en die van u - alleen nog ‘kelken’ of ‘boerkes’ bestellen bij de brouwerij. Zo wordt alles hetzelfde als in het buitenland, luidt het officieel.

Maar, beste AB Inbev, alles moet niet hetzelfde zijn als pakweg Nederland. Wij nemen geen genoegen met Heineken, wij drinken graag echt bier. En echt bier, dat drink je niet uit een ‘Chalice’ te zijn. Dat mag dan chic klinken, ik zie mij nog geen “Chalice” bestellen in een overvol café. Ik kan me de blikken van de andere stamgasten al voorstellen.

Gelukkig zijn er nog Jupiler, dat andere pilsmerk van AB Inbev, en Maes. Zij blijven dat ‘ribbeke’ wel maken. En zo zal ik nooit genoodzaakt zijn om ooit “voor mij een Chalice” te roepen. Schol.

Corrigeer

MEER NIEUWS