Hoe ISIS ‘hulp’ krijgt van Hitler

Terreurgroep ISIS kent zijn geschiedenis en maakt er handig gebruik van. De jihadi’s graven immers landmijnen uit de Tweede Wereldoorlog op om de springstoffen te recycleren voor hun zelfgemaakte bermbommen en zelfmoordtuigen. Alleen al in Egypte zitten naar schatting meer dan 23 miljoen mijnen in de grond.

mab

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is zwaar gevochten in Noord-Afrika. Het nazi-leger van Adolf Hitler vocht daar immers aan de zijde van de Italianen tegen de geallieerden.

In die bloedige strijd zijn massaal veel landmijnen ingezet. Alleen al in Egypte zouden er meer dan 23 miljoen landmijnen verspreid liggen over een oppervlakte van duizenden vierkante kilometer, goed voor naar schatting 20 procent van alle landmijnen ter wereld.

Veel van die landmijnen zijn nog niet ontploft, en dat weten ook de jihadi’s van ISIS. Volgens het magazine Newsweek is de terreurgroep nu begonnen met het opgraven van die springtuigen, en worden de componenten gebruikt om bermbommen en zelfmoordtuigen in elkaar te knutselen.

“We kennen minstens 10 gevallen waarbij oude mijnen gebruikt zijn”, zegt Fathy el-Shazly, de vroegere ambassadeur van Saudi-Arabië. “Zelfs nu nog berokken die dingen ons schade.”

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat terroristen gebruikmaken van die nazi-mijnen. In 2004 hebben Egyptische extremisten oude landmijnen hergebruikt om zeven bommen te maken. Die zijn gebruikt voor een aanslag waarbij 34 mensen om het leven zijn gekomen in een resort in Sinaï. En in maart van dit jaar zijn vijf Egyptische soldaten om het leven gekomen bij een aanval waarbij oude explosieven gebruikt zijn.

De Egyptische overheid verhoogt nu de inspanningen om de oude springtuigen onschadelijk te maken. Sinds 1981 zijn 3 miljoen mijnen onschadelijk gemaakt. De rest hoopt de overheid nu in 3 jaar weg te werken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen