Deze Amerikanen proberen stemmen af te snoepen van Clinton en Trump in presidentsstrijd

De kans dat ze winnen is nul procent, en toch zijn ook deze kandidaten belangrijk in de presidentsrace

De kans dat ze winnen is nul procent, en toch zijn ook deze kandidaten belangrijk in de presidentsrace

Foto: rr

Hillary en Donald kennen we intussen. Maar zij zijn lang niet de enige twee kandidaten die een gooi doen naar het presidentschap. Tientallen andere kandidaten wagen namelijk ook hun kans.

Ze behoren tot kleine of middelgrote partijen die soms al 150 jaar bestaan, ze komen op als onafhankelijke of ze poseren zelfs al eens in een string. Eén ding hebben ze gemeen: hun slaagkans. Die is namelijk nul. Het zal gaan tussen de Democrate Hillary Clinton en de Republikein Donald Trump.

Maar het is niet omdat de kans dat ze president worden nihil is, dat deze andere kandidaten geen invloed kunnen hebben. Elke stem voor een van dié kandidaten, is een stem minder voor Clinton of Trump, en dat kan mee bepalen of de ene of de andere kandidaat alle kiesmannen binnenhaalt in een staat.

Dat is een van de redenen waarom Democratisch presidentskandidaat Al Gore in 2000 ondanks (op nationaal niveau) een meerderheid aan stemmen toch geen president werd. De stemmen aan de linkerzijde van het politieke spectrum werden gesplitst tussen enerzijds Ralph Nader van de Groene Partij en anderszijds Al Gore van de Democraten. Van de kleinere partijen was Nader het meest succesvol. Hij haalde uiteindelijk 2,74 procent van de stemmen. In een aantal staten waar het verschil tussen Gore en Bush zeer klein was, haalde Bush de bovenhand (én het volledige aantal kiesmannen) doordat een aantal stemmen naar Nader gingen in plaats van naar Gore. Hierdoor werd uiteindelijk George Bush president van de Verenigde Staten, ook al hadden minder Amerikanen op hem gestemd dan op Al Gore

Cat for president

In totaal zijn er tientallen andere kandidaten. Veel van hen staan slechts in een aantal staten op het stembiljet. Nog eens honderden anderen hebben een aanvraag ingediend om te mogen meedoen met de presidentsverkiezingen, maar zijn uiteindelijk niet tot op het stembiljet voor de Amerikaanse kiezers geraakt. En soms is dat maar goed ook. 

Zo waren er in het verleden al kandidaten die in hun kiesprogramma hadden opgenomen dat elke Amerikaan een pony zou moeten krijgen, kandidaten die veroordeelde gevangenen die in death row zaten als running mate kozen, UFOlogisten die vonden dat er een ruimtepresident moest zijn, comedians die president wilden worden, gitaristen die kiezers voor zich wilden winnen met de slogan "Gratis gas voor iedereen",...Of dit jaar nog Limberbutt McCubbins, de kat die ook een aanvraag indiende om te mogen meedoen in de race om president van de Verenigde Staten te worden. Zonder succes, weliswaar. 

Anderen hadden iets meer geluk. We zetten de belangrijkste en opvallendste andere kandidaten even op een rij:

Corrigeer

MEER NIEUWS