Belgen laten woonkrediet (alweer) massaal herbekijken, sommigen lenen intussen zelfs gratis

Belgen laten woonkrediet (alweer) massaal herbekijken, sommigen lenen intussen zelfs gratis

Foto: Jimmy Kets

Liefst 30 procent meer klanten van KBC liet in het tweede kwartaal zijn woonkrediet herzien. Bij BNP Paribas Fortis is dat zelfs 128 procent meer. En na de Brexit is de rente nóg verder gedaald. Tijd voor een nieuw rondje herfinancieren dus. “Sommige klanten laten hun woonlening al voor de tweede of derde keer herzien.”

Het klinkt bekend in de oren. Veel Belgen profiteren van de extreem lage rente om hun woonkrediet te laten herzien, om zo een lager bedrag per maand te moeten afbetalen. Was er vorig jaar ook al niet zo’n ­grote stormloop?

“Dat klopt”, zegt Luc Populier, financieel directeur van KBC. “Maar door de extreem lage ­rente komen steeds meer van die mensen nu terug. Sommige klanten laten hun woonkrediet zelfs al voor de tweede of de derde keer herfinancieren.” En die trend kan volgens KBC nog enige tijd aanhouden. “Want na de Brexit is de rente nóg dieper ­gezakt.”

Verliezen in de toekomst

KBC zag het aantal herfinancieringen in het tweede kwartaal met liefst dertig procent stijgen van 1 naar 1,3 miljard euro. Dat is nog een stuk minder dan in het recordjaar 2015, toen er bij KBC voor liefst 6 miljard euro herfinancieringen werden geteld. Maar de trend is toch opnieuw duidelijk stijgend.

Dat bevestigden gisteren ook andere grootbanken. Marktleider BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld, zag het aantal herfinancieringen van woonkredieten met liefst 128 procent stijgen in het tweede kwartaal. En ook ING België meldt “een duidelijke stijging”.

De rente staat inmiddels zo laag dat nu al ruim 4.000 KBC-klanten gratis lenen, omdat hun ­variabel woonkrediet de voorbije maanden nogmaals naar ­beneden werd aangepast en de rente inmiddels het nultarief heeft bereikt.

Toch is deze nieuwe herfinancieringsgolf in eerste instantie goed nieuws voor de bank. De ­inning van een “wederbeleggingsvergoeding” – die gelijkstaat met drie maanden rente – levert KBC inkomsten op die meteen kunnen worden geboekt. Het gaat om 10 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016 en 17 miljoen euro in het tweede kwartaal. Maar op lange termijn doen al die herfinancieringen de bank wél pijn. De eenmalige meeropbrengst staat immers niet in verhouding tot de toekomstige verliezen. “Een wederbeleggingsvergoeding van drie maanden volstaat niet eens om één jaar renteverlies te dekken”, zegt Populier.

De Belgische banken zijn dan ook al lang vragende partij om die wederbeleggingsvergoeding op te trekken van drie naar zes maanden. Maar de regering legt die vraag naast zich neer. Begrijpelijk, als je naar de sterke winstcijfers kijkt van KBC. Want ondanks de lage rente, de hoge bankentaks en de extreme levendigheid op de financiële markten door de Brexit, de problemen met de Italiaanse banken en geopolitieke onrust in Turkije, boekte KBC in het eerste halfjaar een winst van liefst 1,1 miljard euro.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees